NATO-øvelse i sør Norge nå, den største NATO-øvelse noen sinne, 40.000 soldater. De skal trene på å «gjenerobre okkupert område», sier de på nyhetene. Og regjeringen skal nå vise at de tar «forsvar og sikkerhet på alvor».

Samtidig viser dette den trusselen vi har i verden i dag. I de siste årene har Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret så godt som nedlagt på NATOs nordflanke. Troms og Finnmark er praktisk talt oppgitt. For noen måneder siden var det en som stilte et spørsmål på Facebook, til daværende forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide; «Er strategien å oppgi Finnmark og Troms i en eventuell væpnet konflikt, og bombe fienden på norsk jord, altså her nord»? Jeg så aldri noe svar. (Vi vet at strategien alltid har vært å foreta en massiv bombing, før infanteri blir satt inn).

Denne strategien ser mer og mer åpenbar ut. En liten styrke fremskutt i Porsanger, sammen med et desimert HV, skal der drive «oppholdene strid», ser det ut til. Dette vil i så fall bli en blodig og kortvarig strid, og uten helikopter vil de stridende styrker hverken få «replacement» av soldater, forsyninger eller evakuering av døde og sårede.

Dette pågår mens styrkeoppbyggingen pågår for fullt i sør. De «fast stasjonerte» F35 på Evenes, vil bli forsterket fra Ørlandet, oppgave; Å bombe fienden på okkupert område, og forsvare fremskutt base sammen med luftvern, og de styrker som er stasjonert i indre Troms.

Langs kysten vil ubåtvåpenet og overflatefartøyer passe på strategiske områder, og støtte landstyrker med mål som er blinket ut av OP-er, samt bekjempe fiendens orlogsfartøy. Dette er en håpløs oppgave, som vil koste mange sivile liv. Dette er angrepsstrategi, ikke forsvarskrig!

Hvis dette er planen, og det hadde vært den beste planen for forsvar av kongeriket, måtte vi bare godta den. Det som jeg reagerer på, er at politikerne ikke snakker sant, og at vi har en tidligere general og forsvarssjef, som med sine «fagmilitære råd», i praksis driver subversjon av vårt forsvar og forsvarsvilje. Det skuffer meg at de lyger til befolkningen, og sier de har styrket Forsvaret i nord. Jeg mister respekten for folk som lyger til folk, uansett hvilken tittel de måtte ha!

Norge er på grunn av topografien, relativt sett, et lett land å forsvare. Før hadde vi 96.000 HV-soldater med våpen og ammunisjon hjemme, i tillegg til de stående styrkene. Der var soldater med våpen over alt, alltid. Som på kort var tid klar til å løse den oppgaven de var trent på i mange år. En fiende som blir ilandsatt i Norge må videre, og de må ha forsyninger til å nedkjempe motstanden de møter.

Målet er da å isolere fiendtlige styrker, og forsinke fremrykning og hindre forsyningen ved å ødelegge kommunikasjonsmulighetene for dem. De vil også måtte forvente «nålestikk-operasjoner på dypet», dette ville forsinke fienden og gi oss tid til å mobilisere og motta alliert hjelp.

HV-soldatene er lokalkjente, og er eksperter til å improvisere. Selvfølgelig trenger vi både stridsvogner, artilleri, missiler, kampfly, ubåter, fregatter og sanitet. Dette koster, men det kan bli mye mer kostbart å ikke ha Forsvaret i orden. Det er det ikke i dag! Selv om vi har dette, må vi i tillegg ha hjelp fra allierte. Men vi må sikre at vi har mulighet til å få hjelp! Dette er nå lagt ned, de skal byttes ut med droner og missiler, om visse personer får det som de vil.

Vi må straks styrke Forsvaret, og gjeninnføre verneplikten, slik alle norske menn og kvinner får lære å forsvare kongeriket om det skulle trenges! Det har de både rett og plikt til. Vi må opp på to prosent av brutte nasjonalprodukt til forsvar, og da må pengene styres til den «spisse enden» av Forsvaret!

Torbjørn Folkestad Foto: Reidar Ingebrigtsen