Eldrereformen «Leve hele livet» er i gang for fullt. Reformen skal sørge for at eldreomsorgen leverer på de viktigste områdene; mat, helsehjelp, aktivitet og felleskap.

Under- og feilernæring har vært et stort problem blant mange eldre, og derfor vil vi at helse- og omsorgstjenesten evaluerer ernæringstilbudet, og iverksetter tiltak for den enkelte slik at vi kan forhindre feilernæring.

En måte å gjøre dette på, er å sørge for at måltidene serveres til rett tid. Sykehjem over hele landet har for lengst flyttet middagsmåltidet til klokka 15:30 om ettermiddagen i stedet for kl 13. Det gjør at de eldre spiser mer, og hindrer underernæring. God mat og godt fellesskap er viktig for at eldre spiser nok og maten skal både se god ut og smake og lukte godt. Eldres lukt- og smakssanser blir vel like pirret av god matlukt som litt yngre smaksløker ?

Egentlig vil jeg at maten skal tilberedes på avdelingen. Når Regjeringen nå vil utforme et eget tilskudd som kan legge til rette for etablering, reetablering og renovering av lokalkjøkken i sykehjem, håper jeg virkelig at dette kan bli realiteten. Igjen.

I Lenvik har vi enda en vei å gå for å få flyttet middagsmåltidet på alle avdelingene – til tross for at kommunen er med i «Livsglede for eldre»-prosjektet, der mat til riktig tid, aktivitet og fellesskap er nøkkelord. Mange andre kommuner har gjort det og høster god erfaring både når det gjelder tid til trening og aktiviteter, bedre appetitt, mindre medisinbruk, bedre søvn og færre lårhalsbrudd på grunn av uro om natta.

Kan vi ikke bare gjøre det? Nå ? Nå?

Frisk luft er en annen vesentlig faktor til god appetitt. Jeg ser i Folkebladet at over halvparten av beboerne på Finnsnes omsorgssenter ikke har tilgang til uteområdet. Jeg blir lei meg – og egentlig litt forbasket! Det er en menneskerett å kunne gå ut i frisk luft!

Sol og snø i ansiktet, litt vind i håret og friske roser i kinnene gjør underverker for både kropp og sjel — like helsebringende for grått hår og kinn med litt dypere smilerynker som for alle oss andre.

Prosjektet med gangveien på omsorgssenteret har altså — ifølge virksomhetsleder Monika Karlsen — vært diskutert i forrige budsjettperiode, men «man fant ikke midler til å gjennomføre planene». Prosjektet er stipulert til 150.000 kroner?

Altså, 150.000 kroner? Saken har aldri vært på politikernes bord, og ligger godt innenfor den enkelte virksomhets eget handlingsrom. Om det er virksomhetsleders ansvar, kommunalsjef, eller rådmann for den saks skyld: Få det gjort! Nå!

– Jeg ser i Folkebladet at over halvparten av beboerne på Finn snes omsorgssenter ikke har tilgang til uteområdet. Jeg blir lei meg – og egentlig litt forbasket! skriver Sissel Haugslien. Foto: Guro Rokstad Clausen