I vinter fikk allmennheten kjennskap til millionutbyggingen i sentrum av Dyrøy gjennom Folkebladets artikkel 13. mars. Planene om renovering av Dyrøy Utleiebygg og bygging av leiligheter i en ny 2. etasje ble presentert som «Dyrøyprosjektet».

Om prosjektet blir realisert vil det utvilsomt være et løft for Dyrøy-samfunnet. I Dyrøy SV er vi tilhenger både av tilrettelagte lokaler for næringslivet, bygging av leiligheter og sentrumsutvikling. Men ikke for enhver pris. For det som kanskje ikke kom godt nok fram i Folkebladets artikkel i vinter er det faktum at Dyrøy kommune må påta seg all økonomisk risiko i dette prosjektet. Denne risikoen er betydelig, og verre kan det bli.

Kommunestyret får nemlig forelagt en sak til behandling 21. juni om å stille ytterlige 12 millioner i garanti til et byggelån. Det kan derfor være greit å vise til det kommunen allerede har bidratt med økonomisk:

• 5,5 millioner som kommunens anleggsbidrag

• Garanti om leie av fem leiligheter over 20 år, stipulert til ti millioner

• 2,1 millioner i ny aksjekapital til Dyrøy Utleiebygg AS, samt økonomisk garanti for et lån på 16,5 millioner

Til sammen vil man da ha utbetalt nesten åtte millioner, samt garantert for 38,5 millioner kroner. Før første spadetak er tatt. Blir det kostnadssprekk vil det fort komme ny sak til kommunestyret om utbetaling. Uten sammenligning for øvrig har vi friskt i minne både Stortinget og Tromsø kommunes kostnadssprekker.

En kan selvsagt anta, eller håpe, at leilighetene blir utleid og at Dyrøy Utleiebygg klarer å betjene sitt lån. Til det sistnevnte er Dyrøy SV svært skeptisk. For å klare å betjene sitt lån er Dyrøy Utleiebygg avhengig av fullt utleide lokaler til enhver tid, og at leietakere klarer å betale leiekostnadene. Disse ligger nemlig an til å dobles fra dagens nivå. Da er ikke engang en forventet renteøkning tatt hensyn til, eller at kostnadskalkylen vil holde. To av dagens leietakere har allerede sagt opp sine leiekontrakter fordi de ikke ser seg i stand til å betjene en dobling av husleien.

Dyrøy SV mener innbyggerne i Dyrøy fortjener å også bli fortalt om risikoen ved dette prosjektet. Det frontes ikke av noen andre, og vi føler en plikt til å si fra. Vi er som folkevalgte pliktig til å forvalte kommunens økonomi på en god måte. Dersom de garantier som er stilt må innfris vil dette umiddelbart påvirke kommunens drift. Kommunens penger er ikke annerledes enn mine og dine. Når det er tomt, så er det tomt. Da vil framtidige folkevalgte få den ubehagelige oppgaven å kutte utgifter eller øke inntekter. Det vil gå ut over noen av de tjenester som kommunen skal gi, eller gripe rett inn i innbyggernes avgiftsnivå. Det er ikke uten grunn at ingen private aktører i 2014 ønsket å ta risiko i dette prosjektet, eller at bankene stiller strenge krav til økonomisk sikkerhet.

Økonomien i Dyrøy kommune er anstrengt. Lånegjelden er allerede blant landets høyeste per innbygger (103.000 kroner), og investeringsbehov både innenfor lovpålagte og andre tjenester er fortsatt stor. Da Høyres Per Jensen i 2012 foreslo å bygge leiligheter på toppen av dette bygget i stedet for å skifte tak, var også Dyrøy SV positive. Men den gangen var det stipulert langt lavere summer. Siden da har både planene og kostnadene ekspandert kraftig.

Det ser dessverre ut til å ha gått prestisje i prosjektet. Det krever kanskje litt mot å snu, men det er ikke for sent. Dyrøy SV har allerede satt ned foten på grunn av kostnadene i prosjektet, og kommer til å fremme et alternativt forslag 21. juni. Vi tror det er mulig å løse disse utfordringene på en annen måte og til en lavere kostnad.