Ungdom i Troms drikker mer alkohol enn ungdom ellers i landet. Det er det vår jobb som foreldre å gjøre noe med.

Tirsdag 12. juni skrev Folkebladet at tall fra Ungdatas undersøkelse at ungdom i Troms bruker mer alkohol og andre rusmidler enn landsgjennomsnittet. Som forelder er det lett å få vondt i magen av slike tall.

Å være mamma eller pappa er verdens viktigste — og kanskje vanskeligste jobb. Vi følger barna tett gjennom livet, og prøver hele veien å gjøre det vi kan for å gi dem en trygg oppvekst. Vi setter grenser, men prøver ikke være for strenge. Vi gir barna frihet, men ikke uten rammer. Balansen kan bare bli mer utfordrende når barna kommer i tenårene. Plutselig er de blitt ungdommer med egne meninger og egne valg.

Noen ganger tar tenåringene våre dårlige valg. Ungdommer vil eksperimentere og teste grenser, og for mange betyr det å teste ut alkohol. Tall fra Ungdata viser at mange ungdommer i Troms har prøvd alkohol før fylte 18 år. 16 prosent av ungdomsskoleelevene sier de har vært beruset på alkohol. Og noen av ungdommene våre drikker mye. 29 prosent av elevene på videregående skole i Troms har vært beruset seks ganger eller flere det siste året, mot 27 prosent for landsgjennomsnittet.

Det er flere grunner til at det er alvorlig når ungdommer drikker alkohol før de er 18. Det handler for eksempel om risikoen man utsetter seg selv og andre for, fordi man får dårligere vurderingsevne. Risikoen for ulykker under alkoholpåvirkning, og sex man angrer på skjer oftere når man har drukket. Tenåringer og alkohol kan med andre ord være en vond og farlig cocktail.

Her har vi foreldre et større ansvar enn det vi kanskje selv tror. Det er nettopp vi foreldre som påvirker barnas drikkemønster i tenårene. Derfor trenger tenåringer kjipe og kjærlige foreldre. Det handler om å sette grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Snakk gjerne med andre foreldre om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.

Dere kan for eksempel bli enige om at dere ikke skal sende med alkohol hjemmefra til fest. All forskning tyder på at alkohol som ungdommer får med hjemmefra kommer i tillegg til det de ville drukket ellers. I tillegg bør dere snakke med tenåringene deres om alkohol. Vær tydelige og si klart at det er ulovlig å drikke alkohol før man er 18 år. Ungdommer som får tydelige signal fra hjemmet om at de ikke får drikke, vil sannsynligvis drikke mindre enn andre.

Men selv om barna blir tenåringer må vi ikke slutte å gi barna våre både varme og godhet. Det handler om å stille opp hvis noe skulle gå galt, spørre hvordan de har det og vise at vi bryr oss. I en allerede usikker og vanskelig ungdomstid fylt med både hormoner, sosiale medier og alkohol er dette kanskje viktigere enn noen gang tidligere.

De aller fleste kommer heldigvis gjennom ungdomstiden uten de helt store skandalene. Men ungdomstiden kan både bli tryggere, finere og mer minnerik om du som mor eller far våger å være kjip. For selv om få ungdommer liker å innrømme det: Dere foreldre er faktisk de viktigste personene i livet deres.