Kveita, auar, torsk, sei, hysa, nisa, pigghå, kråkebolla, tang, tare, krykkje, gråmåse, tjeld, ea, svartbak, sildemåse, feskemåse, teist, grågås, lomvi, vipe, svarthalespove, brushane, makrellterne, lappspurv, storspove, småspove, hettemåse, lunde, sjøorre, gulnebblom, stær, lirype, svartand, bergirisk, blåstrupe, tyvjo, gjøk, havelle, alke, siland, rødnebbterne, vadefugl, spurv, sil, taskekrabbe, reke, ål, strandenger, strandrug, korallrev….

Slik kan vi fortsette og fortsette, dette er bare noe av naturmangfoldet man finner på og utenfor Lemmingvær og Stonglandshalvøya, og flesteparten av de nevnte artene er rødlistete (truet). Nettopp i dette området er det satt fram forslag i den nye arealplanen for Tranøy kommune om at man skal ha oppdrett. Jeg går ut i fra at etablering av slike områder kommer etter ønsker fra næringa.

Forslaget har denne våren blitt møtt med massiv motstand fra lokalbefolkninga i form av høringsuttalelser, underskriftskampanjer m.m. Og lokalbefolkninga er de vi som er kommunestyrerepresentanter er satt til å representere. Det må vi aldri glemme. Dersom næringa eller andre velger å overse denne motstanden, hvilke tanker vil folk gjøre seg rundt demokratiet. «Goodwill» overfor oppdrettsnæringa kommer det i alle fall til å skrante på.

For de som ikke er lokalkjente på Sør-Senja: Lemmingvær er ei særprega øy med omkringliggende holmer, skjær og gruntvannsområder med et vakkert natur- og kulturlandskap og dyreliv. Den er i ei særstilling i Solbergfjorden/Andsfjorden når det gjelder fugleliv og dyreliv generelt. Det er et viktig hekkeområde for en rekke sårbare og rødlistede fuglearter og pattedyr. Lemmingvær er et viktig rasteområde for fugl om våren og høsten. Det er også et viktig beiteområde-vinterområde for flere fuglearter.

I tillegg er Lemmingvær et landskapsvernområde med dyrefredning. Med et nærliggende oppdrettsanlegg vil man ødelegge/påvirke landskapsbildet negativt. Dette er også et viktig aspekt. Det er summen av alle naturverdiene som er viktige for Lemmingvær. Vi vet at med økt oppdrettsvirksomhet i nærheten av slike viktige viltområder så vil menneskelig aktivitet øke, noe som igjen fører til økte forstyrrelser og ikke minst marin forurensing både av plast og andre kjemikalier.

Stongodden er et naturreservat med bergrabber med kystfuru og blankskurte bergnabber, fredet for å bevare et særpreget kystlandskap. Og rett i nærområdet finner man Lekangsøya, ei øy som med tilhørende plante- og dyreliv er fredet. Området har særlig betydning for sjøfugl. All vegetasjon i vann og på land er fredet mot enhver form for skade og ødeleggelse. Dyre- og fuglelivet, herunder reirplasser og hiområder, er fredet mot enhver form for skade, ødeleggelse og unødig forstyrrelse. Det må her ikke iverksettes tiltak som kan endre naturmiljøet, som f.eks. etablering av oppdrettsanlegg, jf. Forskrift om Verneplan for kystregionen i Troms fylke, vedlegg 28, Lekangsøya naturreservat.

I disse tre områdene finner man også gyte- og oppvekstplasser for mange fiskeslag, og det er dermed viktige fiskefelt for både yrkesfiskere og for lokalbefolkninga. Havområdene rundt Stongodden og Lemmingvær er Stanges-, Hofsøy og Hals-, Frovåg og Å-folkets garnsett i utallige generasjoner.

Vi har et erfaringsgrunnlag allerede. Her kan det også nevnes at det på nordsiden av Lekangsøya er det etablert oppdrettsanlegg. I dette området lå opprinnelig fiskeplasser brukt av lokalbefolkninga i generasjoner. Jeg har selv vært der og fisket utallige ganger i min barne- og ungdomstid, men disse fiskeplassene får ikke mine egne barn nyte godt av. Gamle «meer» som jeg lærte av min bestefar, og ble bedt å ikke fortelle videre om til andre, kan jeg fint si videre til andre i dag. Det er nesten ikke fisk å hente der lengre. Noen påstår at turistfiske har skylda, men i gamle dager var det mange flere båter å se på havet enn nå, den gang så og si alle drev med heimefiske og matauk, så påstanden angående turistfiske er jeg usikker på. Og når man ser at man fortsatt får fisk sør for Lekangsøya hvor det ikke er oppdrett, så peker alt på at fiskeoppdrett har skylda. I tillegg vil det bli tilført kjemikalier

Det er registrert negative effekter på skalldyr ved bruk av lusemidler. Rundt deler av Stonglandshalvøya er det veldig grunne bunnforhold med store mengder skjell av ulike arter. Disse er viktige for fuglelivet. Hvordan de ulike kjemikaliene vil påvirke dette miljøet er uklart. De fleste bløtdyrene er vannrensere ved at de filtrerer store vannmengder. Dersom disse er forurenset kan dette gjøre store skader.

Faksgrunnområdet utenfor Stongodden er kjent som et viktig gyte- og oppvekstområde for flere fiskearter. Ødeleggelse av området vil sannsynligvis ha innvirkning på fiskebestanden i store deler av Vågsfjordbassenget.

Vi har alle vært glade for arbeidsplassene vi har fått fra sjømatnæringa opp gjennom årene. Men en plass må man stoppe, vi kan ikke ha utvidelser av fiskeoppdrett i det uendelige, ikke før den blir bærekraftig. Og med ei oppdrettsnæring som blir mer og mer automatisert og foringssentralen befinner seg om så flere hundre kilometer unna, hvor mange flere arbeidsplasser kommer vi egentlig til å få?

Om få år kommer i tillegg oppdrettsmerder til å etableres «off-shore». Da kan det virkelig diskuteres om «bruk og kast» av våre nærområder var verdt det. Man kan lære av lokal historie også: se på Nikkelverket i Berg: når nikkelen forsvant, forsvant næringa, og igjen sto arbeidsledige og armod.

Inntil nokså nylig tenkte mange at havet var en stor «vaskemaskin», det var ikke så farlig med det som ble kastet der. Nå vet vi så mye bedre. Tungmetaller forsvinner ikke og mikroplast samler seg opp og gis videre til alle ledd av økosystemet, også til oss mennesker. I oppdrett brukes det blant annet kobber i nøtene, et stoff som har vært forbudt å bruke i fiskerinæringen i årevis.

I fjor satte Naturvernforbundet fokus på mikroplast fra slitte fôringsrør: over en femårsperiode bidrar et oppdrettsanlegg med ca.1 tonn mikroplast, og årlig med ca.1 tonn med tungmetaller (i hovedsak kobber).

Høringsrunden for arealplan er over, og jeg har gått gjennom innsigelser som har kommet inn med åpent sinn. Kunne noe i innsigelsene være formildende når det gjaldt etablering av mer oppdrett? Var jeg for forutinntatt når det gjaldt belastningen oppdrett kunne påføre naturen her? Men jo mer jeg har lest, jo mer sterk er jeg i troen: vi kan ikke tillate disse utvidelsene.

Hør på noen av de flotte navnene man finner på holmer, skjær, elver og viker rundt Lemmingvær og Stonglandshalvøya, områder som er brukt av generasjoner for å finne mat og fiske, og de siste tiårene mer og mer til rekreasjon for både fastboende, hyttefolk og turister: Pertønderflua, Sandholmen, Bollholmen, Kaltan, Skagholman, Arholmen, Hofsøyvika, Heimstesanden, Gårdskjæran, Sørstesanden, Stongodden, Langskjæret, Tevikstranda, Engerøelva, Vassåa, Mølnelva, Orrevika, Silsandholman, Bispeflua, Skarveskjæret, Lekangsøya, Stongevika, Eidekjosen, Vedvika, Larsvika (utenfor Larsvika skal det være et korallrev på 40-70 meters dybde), Skålvika, Avløysingsvika, Sandmo, Stranda, Brattebakken, Jendinaholla.

Ønsker vi å finne mer mikroplast, rester av tau, luseskjørt m.m. i Hofsøyvika eller på den verna Lekangsøya? Ønsker vi å gå Dronningruta (en flott sti rundt Stonglandshalvøya, oppkalt etter Dronning Sonjas tur her i 2009) til den gnagende lyden av dieselaggregater og fôringsautomater? Ønsker vi å skue utover en flott fjord så langt øyet rekker, eller ønsker vi å se inn i oppdrettsmerder?

Vær så snill: ikke tenk på kortsiktig profitt. Å gi bort naturområder til konsern som ikke engang har lokalt eierskap, og i tillegg f.eks. skatter til Frøya og ikke til Tranøy kommune, for at de skal kunne benytte det til næringer som ikke er bærekraftige: dette er noe vi ikke kan gjøre.

En kommuneplan skal ivareta viktige og overordnede hensyn. For flere og flere blir heldigvis naturmangfold og naturvern det man først og framst bør ta hensyn til.

Ta hensyn til naturen, til lokalbefolkninga og til framtidige generasjoner: la havområdene rundt Lemmingvær og Stongodden være oppdrettsfrie soner.

  • Si ja til naturmangfold

  • Si ja til bolyst og vern av friluftsområder

  • Si ja til reduksjon av mikroplast

  • Si ja til flere arbeidsplasser innen bærekraftige næringer

  • Si ja til ivaretakelse av fiskefelt

  • Si ja til at penger ikke er alt, ren natur har også en stor og uerstattelig verdi!

  • Si ja til å tenke langsiktig

  • Si ja til at områdene rundt Stonglandshalvøya og Lemmingvær skal være oppdrettsfrie soner

Silje Grotle Nilssen.