Luftforsvaret er ikke helt historieløst. Da Bell 412 kom, ble den fordelt med tanke på hærstøtte, hvor det også da var størst behov for mange helikoptre i nord, med tanke på forflytning av større styrker .

I 2006 – 07 var Rygge og 720 skvadron under opptrening med tanke på støtte av spesialstyrker i internasjonale operasjoner. Så vidt jeg husker ble det allerede da påpekt fra Rygge og 720 skvadron, at Bell 412 ikke egnet jeg til støtte av spesialstyrene. I 2008 startet en runde med medisinsk evakuering i Afghanistan, ett samarbeid mellom 720 skv Rygge og 339 skv Bardufoss. Dette varte i 4,5 år.

Da dette oppdraget var ferdig, startet Rygge en jobb for å få byttet ut Bell 412, nok engang med begrunnelse, at den ikke egnet seg til spesial operasjoner. Da blir det litt komisk at vi skal sende 15 stk (uegna ) Bell412 til Rygge, for å støtte spesialstyrker . Når det blir 15 helikoptre til dette, så undrer jeg meg på hvordan det kan være nødvendig, med så mange, for å støtte en så liten del av hæren. Hvor mange spesialstyrker har vi?

Jeg tenker at da forsvinner også den tekniske kompetansen som er opparbeidet på Bardufoss igjennom flere tiår. Det sies at det kan leies inn sivile helikoptre, uten at man kan tro at det er seriøst ment. Det er tydeligvis uvitenhet, om hvordan helikopterstøtte til hæren fåregår, med tanke på taktikk, trening, kryptert samband, egenbeskyttelse, og så videre. Forsvarsministeren har uttalt at 412’n har for dårlig bevæpning. Har Forsvarsministeren sett 412’n i aksjon? Det viste seg i Afghanistan at opprørere og andre hadde enorm respekt for utstyret det vi hadde. Regjering og Storting må lytte til de mange fagfolk som har uttalt seg ang. for eksempel hærstøtte, slik at vi slipper å høre politikere prøve å koke i hop, enda ei forklaring på hvorfor det må være slik. Forstår at politistøtten i nord skal bort, slik at Hæren får støtte av i beste fall tre stk. helikoptre.

Vi husker kanskje godt at da Terroren rammet Oslo og Utøya, var det ingen helikoptre på berdeskap. Hva om det skjer noe i nord. Skal vi da vente i min 6 – 7 timer i ren flytid ++, før det kan ventes støtte.

Nå er det mange som forventer at Arbeiderpartiet (AP) er med å rydder opp i denne saken, og flere andre forsvarssaker, som få klarer å fatte tankegangen bak. AP har vært støtteparti for en regjering som har gjort hovedbase for helikopter på Bardufoss til en miniutgave, av det tidligere AP-ledet regjering hadde vedtatt i 2012. Dette er blitt lagt merke til, ikke bare i Indre Troms.

Tre helikoptre til Bardufoss – 15 til Rygge. Hva er det? Forhandlingstall eller? For å opprettholde sivil og militær beredskap i nord må det være minimum ni på Bardufoss, aller helst 12, som det var i utgangspunktet.

Pensjonert systemoperatør i 339 skavdron, Jon Bjarne Sjøthun, skriver at Bell 412-helikoptrene ble fordelt med tanke på hærstøtte. Foto: Jan-Erik Bergstad