I den senere tid har det vært en del leserinnlegg, reportasjer og debatter, samt en del prat på folkemunne angående båndtvang og avlivningen av en såkalt ettersøkshund.

Det som har versert på folkemunne er mye om han dere «bøddelen», samen som skaut den hunden. I den forbindelse ser det ut for at alle har dannet seg en mening om det som har skjedd fordi saken har vært belyst fra den ene parten som har framstilt sin side av saken.

Det er forståelig at som bruker av Facebook belyses gjerne saken fra sitt personlige synspunkt, men i denne forbindelse ble saken om «Faun» så til de grader opphauset både i media, sosiale media og jungeltelegrafen fikk fart på saken. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og innlegget skapte en massesuggesjon som tok helt av, både lokalt og ute i den «store verden». Ringvirkningenen av dette innlegget skapte massivt hysteri og et hat mot det aktuelle reinbeitedistrikt, for alle «vet» jo hva som skjedde og ikke minst hvordan utfall denne trasige hendelsen tok.

Det er fullt ut forståelig at tap av en hund og et familiemedlem på en slik måte er trist. Men en sak har bestandig to sider. Og det er dette jeg ønsker å belyse, slik at folk flest tenker seg om før de åpner for uttalelse og urettmessig hets og hån. Sett underveis og i ettertid fikk dette en del uheldige konsekvenser for reinbeitedistriktet, skytter og dens familie. Det er smålig oppførsel av voksne mennesker. Som sikkert mange av dere allerede vet har det vært reindrift på Senja i århundrer. Familien som nå driver, har vært her i genrasjoner og drifter på sin måte. Ingen reinbeitedistrikt driver likt. Slike reaksjoner eieren av hunden skapte er det med på å skade et godt etablert reinbeitedistrikt, som ønsker å drifte på lik linje med en hvilken som helst bonde, nemlig i fred og fordragelighet. Tilsyn, gjeting og tilleggsfôring skaper kontroll på dyrene og holder dem i god kondisjon gjennom vintren. For de som har interesse, har vel lagt merke til at media har vært i kontakt med reinbeitedistriktet for en uttalelse av denne saken, men de har valgt å ikke uttale seg om saken, men har bekrefte at det er dyr som er skadet. Hvorfor?

Litt logisk tankegang: En hund er i prinsippet et rovdyr, når en hund jager drektige simler på vinterstid medfører dette tap automatisk. Konsekvensen er at dyrene sprenges fordi de er kalvtunge, det lakker og lir mot vår, og uansett kjønn på reinene er de nedadgående når det gjelder form, kondisjon og vitalitet. Dette er ikke fordi dyrene er dårlig behandlet eller misligholdt, men fordi naturen har skapt disse dyrene slik. Derfor vil eksempelvis unødig stress og jaging fra desember medio mai-juni medføre at dyrene må bruke sine siste krefter på å avverge at de blir drept eller skadet av rovdyr, eksempel hund, itillegg til å ivareta kalven de har både i magen og den de har sammen med seg frem til kvalving

Noen dyr klarer seg og noen får varige mèn som følge av blodfylte sprengte lunger, noen aborterer kalven eller at de rett og slett slutter å ta til seg næring på grunn av utmattelse. Alt dette fører til tap og lidelser for produksjonsdyr. Dette er ikke en lett situasjon å stå i, se på at dyrene lider som følge av en helt vanlig luftetur med en løshund. Så istedenfor å uttale seg og bære sin nød ut i det offentlige, tar man derfor i kraft andre metoder for å berge dyrene sine.

Ingen blant allmennheten har vel interesse for å vite om hvordan det faktisk gikk med reinen i denne saken. Hva om det i tillegg til hunden «Faun» var rein som måttte bøte med livet? Vil de vite hvor store skader og tap de hadde på grunn av denne hendelsen? Hvor mye merarbeid dette genererer? Det er ingen som er tjent med den skitkastingen og hetsen dette medførte. Hverken for den ene eller andre siden. Det må legges til at det er stor forskjell på produksjonsdyr for en næring, kontra en hund for hobby. Kostnader kan ikke sidestilles, ei heller jobben som utføres.

Jeg hadde vel som hundeier vært på samme side om jeg ikke hadde opplevd alt dette fra innsiden og sett hvilke tap reineierene har hatt bare på grunn av èn hund, samt alt ekstraarbeid i etterkant for og finne reinen og samle dem. Rett etter denne hendelsen var vi ute og fant simler som hadde kastet kalvene på grunn av jaging, og etter en tid kom det til rein som var lungesprengt og døde senere på grunn av dette, samt at det pr i dag enda ikke er funnet all rein som var i flokken som blei jaget. Det er fælt og tenke på hvilken lidelser disse dyrene har gått med over tid på grunn av det, før dem til slutt bukker under.

Her var bare ett tilfelle hvor hund og eier ble registert, men det finnes mange tilfeller der hvor de ikke finner hunden som har gjort skade, men bare dyr som er skadet på grunn av løshunder, og det er vel ikke all reinen som blir funnet som er jaget av hund. Ja, dette er ikke bare en påstand, men skadene viser til at de er jaget av hund. Til de som sitter i sofaen og kritiserer og mener de ikke har kontroll og ikke har peiling på hvor dyra befinner seg, så kan jeg bekrefte at jeg har fått oppleve å se en god oversikt, godt forhold til dyra og at de i tillegg vet hvilke dyr som mangler her og der. Hadde dere bare visst hvor mye arbeid de legger ned for og holde kontroll på dyra, samt sørge for at dyrene er i god kondisjon og får nok mat, så hadde vel ikke det vært noen som hadde nevnt et ord om dette.

Det er trusler hver vinter, hunder som jager og eierene ikke har kontroll. Og det er hver vinter flere tilfeller hvor hundeeieren ikke varsler om skader som hunden deres har påført rein. Dette er ikke bare et problem på Senja. Jeg vil oppfordre til ærlighet og gi beskjed. Det er ikke sikkert du selv finner dyret dødt, det kan ta dager før dyret faktisk dør, tenk den lidelsen!

I samme slengen vil jeg bare tilføye at det er jo ikke bare hunder som er problemet på vinteren når samene er pålagt og tilleggsfôre på grunn av dårlige beiteforhold. De opplever oftere og oftere at enkelte reiselivsbedrifter og hobbyfotografer forstyrrer rein som fôres. Turister oppsøker dyrene som nettopp er fôret eller skal til å fôres. Det som skjer er at rein trekker til foringsplassene, blir forstyrret og stikker fordi det skapes frykt hos reinen når fremmede trenger seg på, noe som igjen betyr at dyrene får for lite næring for det døgnet, så dette vil over tid svekke reinens kondisjon, og de bruker da opp reservene for å finne mat. I ytterste konsekvens vil denne attraksjonen føre til at dyrene blir spredd, og det tar mye tid og samle de igjen for og kunne fore. På vintren er dagene korte, og de jobber da under press for å klare dette på lys dag.

Så til dere som hetser og klager på reindriftsamenes kunnskap og holdninger, hør om du/derer får være med en vinterdag i drittvær og storm og se og lære mer og kjenne på kroppen hvordan dette er. Da hadde dere vel beundret dem for deres innsats og utholdenhet for den jobben dem må utføre.

– Det er ikke sikkert du selv finner dyret dødt, det kan ta dager før dyret faktisk dør, tenk den lidelsen, skriver Leif Arild Pedersen fra Sørli.