Denne gang skal jeg ta en for laget! Vi som ønsker å forflytte oss fra A til B. Helst kjappest mulig, dog på forsvarlig vis.

Jeg har flere ganger forsøkt å forflytte meg gjennom Finnsnes den siste tida. For å si det forsiktig, har det vært en øvelse som krever betydelige mengder med tålmodighet. En ressurs som undertegnede ikke alltid er oppsatt med. Hvilket igjen produserer irritasjon, irritasjon som nå er oppmagasinert i så vidt store mengder at det avkrever dette inserat.

Problemene skyldes at det bygges på Finnsnes. Denne byggeaktiviteten har ført til at ei gate har blitt stengt, og det øvrige gatenettet evner ikke å ta unna den trafikken som tidvis skal flyte i og gjennom den såkalte byen.

Det bygges ikke for å bedre hverdagen til kvinne og mannen i gata. Det bygges for at noen skal tjene penger, store penger. Og det er i høyeste grad legitimt. Men når bygginga griper inn i hverdagen til meg og deg er det ikke fullt så greit. Bygginga har medført stenging av Meierigata. Antagelig for at det blir billigst da — hva vet vel jeg? Men hvordan i himmelens navn kan dette være lovlig?

Jeg er redd svaret gir seg selv. Via lokalavisa har Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen erklært seg selv som overkåt liberalist når det gjelder utvikling. Og tidligere nevnte byggeprosjekt skal visstnok være et eksempel på slik utvikling. Så han sender sine riddere (les: administrasjonen) ut i feltet for å legge til rette. Det hoppes når noen sier «hopp».

Folkebladet står for sin del på sidelinja og er merkelig taus omkring det som nå preger hverdagen på tettstedet. Og bringer en artikkel om at det faktisk er noen som ikke lar seg affisere av problemene, og som finner en viss underholdningsverdi i å sitte i bil og se på trafikken. Men de er garantert ikke i flertall! Pussig nok har avisa også sveipet innom et par sentrumsbutikker, og får bekreftet at man der taper omsetning og penger på grunn av trafikkproblemene. Altså må noen tape penger for at andre på sikt skal tjene penger! Og dette passerer uten at noen roper et ørlite varsko — det er liksom greit...

Der finnes en vei fra Hamna til sentrum som visstnok er forbeholdt spesiell trafikk. Hvorfor ikke åpne denne midlertidig med sterkt nedsatt hastighet, og ikke slippe tungtrafikk gjennom her? La politiet vise seg et par tre ganger. Det ville i alle fall gitt litt bedre flyt i trafikken. Men nei!

Jeg skulle gjerne sluppet å kjøre gjennom sentrum når min destinasjon ikke er Finnsnes. Og løsninga kan visstnok komme ved at det legges til rette for grevlinger i taket. Det er nå man betaler for handelsstandens tidligere massive ønske om at riksvei 86 måtte passere via kassaapparatene.

Hvorfor jeg bryr meg, jeg som er fra Tranøy? Ja, enn så lenge. Jeg har vært tilhenger av Senja kommune, og er det fremdeles. Men jeg blir skeptisk dersom det vi nå ser skje skal være prinsippene for utvikling av storkommunen. Jeg bare sier det — Hogne, hører du?

Hva koster det å kjøpe Olaholmen? Jeg vil erklære en fristat der — har vært med på det før...

Remy Kristiansen.