De som engasjerer seg for bevaring av Andøya, det være seg organisasjoner, politikere og fagmiljøer, har gjort og gjør en formidabel jobb. Det strømmer inn mengder av fakta om Evenes og Andøya som ikke er til fordel for Evenes.

Fakta om Bardufoss er vel dokumentert, og det har aldri vært merkbar støy omkring Forsvarets utvikling i denne regionen. Derimot ligger det an til mye støy omkring det som foregår på Evenes på bekostning av nettopp Andøya og Bardufoss.

Sannsynligheten taler for at det vil rulle opp en gedigen politisk skandale som Norge ikke har sett i moderne tid. Skandalen vil også forsterkes dersom samarbeidet med NATO utfordres.

Hårek Elvenes er Høyres og dermed regjeringens talsmann i forsvarssaker. Han har et leserinnlegg i blant annet Folkebladet den 18. april som har fått mange til å reagere. I innlegget påpeker han med bravur at Forsvaret har fått store økninger de siste årene og det skal komme mer. Det han ikke sier noe om er at milliardene vil gå til skroting og nedbygging av velfungerende kapasiteter på Andøya og Bardufoss, for deretter å bygge nytt på Evenes, samt dekke milliardoverskridelsene på Ørlandet.

Elvenes må finne seg i å bli pekt på som den som representerer de toneangivende partiene i forsvarssaker. Høyre-regjeringen kan aldri vri seg unna at det som foregår nå, foregår på deres vakt. Forsvarsdepartementet har den 17. april i år også skapt grobunn for ytterligere engasjemet med sin pressisering om utbyggingen av Evenes.

Signaler fra Ap om at enighet i viktige saker ikke lenger er en selvfølge, har skapt frustrasjon og harme i samarbeidsregjeringen. Det som har vært tatt som en selvfølge, at det skal være enighet i forsvars- og utenrikspolitikk, er ikke lenger så opplagt. Dette skal vi være meget glad for, men da må Ap følge opp sine intensjoner.

Regjeringens stahet i å få gjenomført Evenes som enbase-kapasitet på bekostning av Andøya og Bardufoss går på sikkerheten løs. Et annet moment som har vært lite oppe i debatten er at samarbeidet i regionen vil lide stort. Fylkestingene både i Nordland og Troms burde ha tenkt på konsekvensen av det som nå skjer. Advarslene var mange for ca ti år tilbake.

Snur man ikke nå vil nasjonen Norge en vakker dag våkne opp til et mareritt av verste slaget. Skal Arbeiderpartiets kursendring få effekt, må de sette foten ned nå. Det er ikke lenger snakk om å redde innholdet i Langtidsplanen for Forsvaret, det er nå snakk om å bevare restene av Norges sikkerhet innenfor de rammer Stortinget har bevilget.