Jan Skogheim ber i et leserinnlegg i Folkebladet om en forklaring om Arbeiderpartiets syn i den aktuelle saken om hvordan domsprosessene mot fremmedkrigere skal håndteres. Den kommer her, Skogheim.

Saken dreier seg ikke om hvorvidt fremmedkrigere skal miste statsborgerskap og pass eller ikke. Det mener nemlig alle at de skal. Spørsmålet er om disse sakene, som ifølge PST teller fra fem til ti i året, skal ha domstolsbehandling som idag, eller om fremmedkrigere skal få sine saker behandlet byråkratisk i et departement. Her mener et stort flertall i Stortinget at disse personene, på lik linje med «hjemmekrigeren» Anders Behring Breivik, skal dømmes av en domstol.

Det er selvsagt greit å ha ulikt syn her, men det er tull og tøys at den ene løsningen er gir større sikkerhet enn den andre. Det var i den forbindelse interessant å høre en debatt om saken med de fremste juristene på feltet, hvor alle var enige om at man ikke har spesielt mye hente på tidsbruken ved å endre dagens praksis, all den tid det er fullt mulig å fremskynde de få sakene vi har for rask og effektiv behandling også i domstolene.

Derfor var Sylvi Listhaugs påstander på Facebook om Arbeiderpartiet (hun sa ikke et ord om de andre partiene) så groteske, så uanstendige og så grove at det har utløst stort sinne og forbannelse både i politiske miljøer og blant vanlige folk.

Med andre ord; argumentet om at det er nødvendig av hensyn til rikets sikkerhet å endre loven slik at byråkratiet i et departement og ikke domstolene kan dømme i disse tilfellene, medfører ikke riktighet.

Derfor var påstandene i denne saken fra den nå avgåtte justisministeren så skandaløs og horribel. Ble det litt enklere nå, Skogheim?

- Derfor var Sylvi Listhaugs påstander på Facebook om Arbeiderpartiet så groteske, så uanstendige og så grove at det har utløst stort sinne og forbannelse både i politiske miljøer og blant vanlige folk, skriver Tove Karoline Knutsen. Her er justisminister Sylvi Listhaug (Frp) og Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Stør på talerstolene i Stortinget. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix