Dæ e jo bra umulig å ikkje få med seg debatten om Helse Nord og UNN. Trusla og oppsigelsa, etterlønn og lederlønn osv osv. Altså, sånn som eg har førstått dæ: Vi har i detta landet en masse sykehus. Alle de har sine egne styra, mæ greit betalte medlemma. Folk ansatt før å styre den daglige drifta, sånn som direktøren og hans kobbel av nestledera, assistentledera osv.

Over disse igjen har vi altså helseforetakan. Vi har Helse Sør-øst/Vest/Midt og Nord. Kvær av dissa har en åtte-ti direktøra mæ ei lønn på 1,5 tel godt og vel to milliona. Altså godt over statsministerlønna. Dissa foretakan har i tur og orden greid å vævla dæ tel: Helse Sør-øst greide jo ikkje å bli enig om fløttinga tel Aker sykehus, mæ dæ resultat at de jaga ledarn tel en skarttefri inntekt i Brüssel på en to-tre milliona. Sku bære mangle, va jo bære bråk mæ ho. Helse Vest har sine problema mæ lokalisering av sykehusan. Dær ser dæ ut som om at dæ e om å gjøre å få dæm så nært kværainer som mulig. Helse Midt har slette mæ å holde byggekostnada nede under brutto nasjonalprodukt. Sku bære mangle at vi ikkje sku greie å surre dæ tel her oppe også.

Nei, se på Forsvaret. Dær har dokker gutta som kan detta. De har i fleire ti år brukt penga på en måte som får en full sjømann tel å rødme av skam. Dær bygge dæm bygg som ingen har bruk for,før fleirfoldige milliarda og nøkkeln går i døra under åpningssermonien. Ikkje før å åpne, men før å legge ned (jmfr kystfortan). Dæm kjøpe båta i milliardklassen før å legge dæm i opplag (jmfr fregattan). Dæm kjøpe helikopter som kun kan flyge i godver, i beste fall bris. Og sku de få den ideen om å prøve å lande på et kystvaktsfartøy, så må dæ fartøyet være godt surra fast tel ei kai mæ blikkstilla hav eller aller helst ligge i tørrdokk. Dæm selg eller rettar sagt nærmast gjer bort leira og annlegg de faktisk har bruk før (jmf. Olavsvern). (Høg uuups-faktor i den bransjen). De omorganisere og omstrukture i et tempo som ingen klare å følge mæ på.

Eg har løst tel å avslutte detta innlegget i en litt mindre sarkastisk tone. Eg skulle så inderlig ønske at nån i ledelsen i detta landet (regjering, storting) satte seg ned, trekte pusten djupt og spurte seg sjøl: Træng vi alt detta byråkratiet? Træng vi alle disse overbetalte «sandpåstrøeran» som sett i diverse styra rundt omkring? Træng vi alle dissa byråkratan som lage regelværk og førordninge som ingen førstår, aller minst dæm sjøl? Kan vi begynne å gjøre ting enklar? Må vi førkaste alle «gamle» måta ting blei gjort på? Fullstendig?

Til slutt vil eg gjerna presisere at eg telhøre verken verken ytterste høyre eller venstre fløy politisk. Eg veit førresten ikkje kor eg telhøre politisk. Før å finne en ærlig politikar i detta landet e vanskligar enn å finne ei jomfru i Sverige. Så dæ e ikkje lett å velge.

Det er strid rundt UNN og Helse Nord. Foto: Ronald Johansen