Sammen med våre allierte lovet Norge på Nato-toppmøtet i Wales i 2014 å bruke mer penger på forsvaret. Alle medlemmer skrev under på målsettingen om å komme opp på et nivå som tilsvarer to prosent av landenes BNP. Bevilgningene har økt, men vi er langt fra å nå målet. I dag bruker Norge nesten 1,6 prosent av BNP på Forsvaret. At våre europeiske allierte ligger dårligere an hjelper ikke Norge.

Målet om å bruke to prosent av Nato-landenes bruttonasjonalprodukt på forsvar er etter hvert blitt et mantra som brukes i alle sammenhenger. Det virker nesten som om vi når dette målet så har vi et godt forsvar. Dette er en illusjon. En illusjon skapt av USA

I 2017 var BNP i fastlands-Norge på 2.809 milliarder kroner. To prosent av dette utgjør 50,18 milliarder kroner. En enorm sum. Mesteparten av dette vil komme amerikanske interesser til gode fordi det er der vi hovedsak handler våre våpen. Et USA som mer enn noen gang søker å så splid og således legge grunnlag for økt konflikt og ditto økt våpensalg i verden. Et USA som etter Trumps inntreden i presidentstolen har gjort verden til et farligere sted å være. En president som har som slagord; «America first!» Det er denne nasjonen som forsøker å diktere hva de andre medlemmene av Nato skal bruke på sitt forsvar og hvordan deres forsvar skal innrettes. Hva tror de egentlig at de er?

Hvor lenge skal Norge og de andre europeiske Nato-landene finne seg i USAs aggresjon? Det er nemlig ikke på amerikansk jord at en eventuell konflikt vil skje. Det er på europeisk. Det er våre kvinner og menn, militære og sivile, som i hovedsak vil bli drept. Alt fordi vi lar en selvgod krigshisser bestemme over vår evne til forsvar. Vårt viktigste våpen er ikke ødeleggende krigsmateriell. Vårt beste og viktigste forsvar er et godt naboskap til landene rundt oss. Ikke hvor mange prosent av vår BNP vi bruker på forsvarsmateriell.

Det er USAs provokasjoner mot alt og alle som ikke setter «America first», som er vår tids største utfordring militært sett. Ikke hvor mye eller lite vi bruker på vårt forsvar. For det er på mange måter som innenfor helse, utdanning, infrastruktur og andre områder; Det blir aldri nok. Mer materiell krever mer vedlikehold, mer personell, mer infrastruktur og så videre. En opprustningskarusell som spinner fortere og fortere og som før eller siden vil ende med katastrofe.

Norske politikere må snart sette norske interesser først! Det er en hån mot den tillit Alfred Nobel ga Norge at vi er med på å nøre opp under opprustningskarusellen som USA har satt i gang. Vi har mer enn nok presserende oppgaver innenfor fattigdomsbekjempelse, internasjonal solidaritet, helse, utdanning, infrastruktur, nødhjelp, demokrati og så videre. Oppgaver som er viktigere å bruke penger på, og løse, enn USAs våpenkappløp mot resten av verden.

Sannheten er at ett tall, om det er to eller ti prosent ikke er et uttrykk for vår evne til å forsvare oss. Det er kun et tall. Det er menneskene i Forsvaret, og hvordan det er bygd opp, som sier noe om vår forsvarsevne. Ikke hvor mange nye jagerfly som står lagret i plastgangarer eller hvor mange nye ubåter som ligger i opplag. Vår forsvarsevne består i vår forsvarsvilje. En forsvarsvilje som utarmes i takt med å være haleheng for USAs interesser. Når skal flertallet på Stortinget innse realitetene? Og ta avstand fra USAs krigshissing?

Hvor lenge skal Norge og de andre europeiske Nato-landene finne seg i USAs aggresjon?, spør Jan Skogheim. Foto: Geert Vanden Wijngaert