Regjeringen raner Lenvik kommune

BRANNSLUKKING: - Derfor driver dagens posisjon i Lenvik med økonomisk brannslukking av typen barnehagenedleggelser. Dette vil bare gi en kortsiktig gevinst da vi vet at barnetallene i sentrum vil øke etter 2020. Da må Senja kommune investere i nye barnehageplasser for å dekke behovet, skriver Kay Erling Ludvigsen. Her foran Øvre Hamna barnehage som nå er foreslått nedlagt. Foto: Amund Granberg Hansen  Foto: Amund Hansen

Dette er et ran på høylys dag

Kay Erling Ludvigsen
debatt

De fleste har fått med seg at Lenvik kommune er i en anstrengt økonomisk situasjon. Budsjettutfordringen er på hele 14 millioner kroner i 2018, og i 2020 er utfordringen ventet å være på 26 millioner kroner. Dette betyr i klartekst at innbyggerne i Lenvik må forvente et dårligere tjenestetilbud de neste årene.

At økonomien er så dårlig har selvsagt flere årsaker. På den ene siden har Lenvik vært dårlig styrt de siste seks årene, og posisjons-partiene Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet har allerede styrt Lenvik inn på Robek-lista én gang — og om vi ikke hadde blitt en reform-kommune (Senja kommune) så trenger man ikke å være rakettforsker for å forstå at vi hadde havnet på Robek igjen.

Lånegjelden er katastrofalt høy, og posisjons-partiene evner ikke å bygge en forutsigbar politikk som gir mening. Derfor driver dagens posisjon i Lenvik med økonomisk brannslukking av typen barnehagenedleggelser. Dette vil bare gi en kortsiktig gevinst da vi vet at barnetallene i sentrum vil øke etter 2020. Da må Senja kommune investere i nye barnehageplasser for å dekke behovet.

Ingen plan. Ingen politiske visjoner. Det styres vi av i dag. Og da blir jeg nødt til å nevne det vi alle vet i kommunestyret, men som ingen vil snakke om. Selv om vi har en Høyre-ordfører så bruker altså dagens regjering Lenvik aktivt for å hente midler til mer sentrale strøk på Østlandet. Eksempel: Det nye inntektssystemet til Jan Tore Sanner svekket rammetilskuddet til Lenvik med hele 1,1 millioner kroner. Dette slo inn 1. januar 2017.

Fra neste år vil vi merke et nytt kutt fra regjeringen. Av en eller annen merkelig grunn kutter Høyre og Frp ytterligere 1,1 millioner kroner kroner fra 1. januar 2018. Denne gangen mister vi regionsenter-tilskuddet. På toppen av dette ranes vi for flere hundre tusen hvert år på grunn av Frps prestisjeprosjekt «Statlig helseomsorg» —som egentlig burde hete «Kommunal helseomsorg». Det er nemlig kommunene rundt om i Norge som finansierer ordningen som kun syv kommuner ønsket å være med på. Selv Frp-høvdingen Carl I. Hagen er kritisk til dette.

I sum har vi altså mistet over 2,5 millioner hvert år i rammetilskudd fra staten bare det siste året. Vår egen ordfører, som at på til er medlem i Høyre, klarer ikke å stoppe dette. Det samme ser vi på fylket, der regjeringen stadig tømmer Troms for midler. Dette er et ran på høylys dag, og pengene regjeringen tar fra oss havner sørpå.

Kombinasjon av lokal politisk lammelse, og regjeringens systematiske pengetapping av Lenvik kommune, har altså satt oss i en økonomisk knipe vi aldri tidligere har vært i nærheten av i Lenvik. Nå er det bare å håpe at de økonomiske gulrøttene vi er lovet ved sammenslåing til Senja kommune ikke trekkes tilbake. Denne regjeringen er ikke lett å stole på, så det skulle ikke forundre meg at de bryter også disse løftene.