ARTIKKELFORFATTER Leif Rubach

SATT SOM

vanlig og filosoferte over dagliglivets realiteter, og spesielt dette med vår turistnæring som jeg driver med og i. Elendige ferger, elendige veier, skilting osv. Men lar dette ligge i denne omgangen.

DEN ENE rapporten etter den andre på kilovis med hvordan det står til i denne næringen, og hva vi bør og skal ta tak i, kommer til stadighet ramlende inn. Men alle som en blir disse «fine» og velskrevne ordene pent lagt i en skuff. Nå sist, en rapport atter en gang fra Trude Borch, Nofima. Kunskapsgrunlag for utvikkling av naturbasert reiselivsprodukter på Senja, Troms. Blant annet omkring kystturisme som foreligger i hopetall fra før, nesten identisk, får man vel pent si det.

HVOR MYE midler som blir brukt til slike fine tunge rapporter, synsinger og meninger, er i sannheten ikke så greit å vite, og som havner på samme stedet, i en skuff. Men en ting er sikkert, jeg vet hvor skoene trykker i vår næring. Hvorfor? Jo, for jeg driver i den hele tiden og ser og opplever «galskapen» daglig, hvor tiltak burde settes ut til beste for oss alle for både vekst og trivsel.

MEN SOM kjent, så skal jo de som driver med slike oppgaver også leve av disse store midlene som melkes ut av systemene, og som ingen hverken bruker eller forstår viktigheten av dette heller. Det har vi mange bevis på, dessverre. Jeg nevner i den forbindelsen noe jeg virkelig brenner for, blant annet: Nikkelverkets historie. Den er kommet ut ikke i mindre en tre digre dokument-utgaver for mange, mange år siden, og er nærmest identisk. Er det noen som har brukt for disse velskrevede katalogene til noe?

FRA MITT ståsted, og mitt virke når det gjelder Nikkelverkets historie, er dette Norges-historie som kan ta pusten fra hvem det måtte være. Dette klarer ikke de som sitter i styre og stell en gang å ta tak i, ei heller sørge for å få satt opp et infoskilt ute på Nikkelverket ved Hamn i vår kommune, Berg kommune, som dette stedet visselig tilhører. Ikke minst, dette er en Nasjonal Turistvei hvor det farter utrolig mange mennesker. Hvor er representanten(e) innen kultur i Berg kommune som ikke tar tak i dette, ei heller forstår viktigheten av dette vi har?

HVOR ER museumsfolket, kulturfolket som ikke klarer å se dette? Det farter tusenvis av turister forbi, og også stopper på dette historiske stedet. Men ingen forstår hva de står og ser utover på. Jeg har tatt opp dette i forskjellige fora i mange år, men til døve ører, dessverre. Hadde det ikke vært for at det finnes regler for hva man privat ikke kan foreta seg i slike saker, hadde jeg personlig fått satt opp et infoskilt på flere språk for lenge siden, og tatt kostnadene ved det også. Skam dere.

PS: Ser i dagens Folkebladet omkring et nytt forskningsprosjekt som er på beddingen hvor nye millioner blir brukt. Nå er det Vidar Gunnberg og professor ved UIT Norges Arktiske Universitet, Jens-Ivar Nergård, som skal ta blant annet reiselivet under lupen. Utrolig, men sant. Mitt gode råd: Send heller ledere som burde og skal legge tilrette for oss som driver skapende virksomhet på et kurs i hurtighet og forståelse. Vi i reiselivet vet hvor skoene trykker, kataloger og rapporter er det i haugevis allerede. Vi har allerede store gnagsår, og store frustrasjoner over tilstanden.