Farlig nett-hat

Hatet som kommer fram på nettet kan bli et demokratiproblem.
leder

Lederen for Senterungdommen, Sandra Borch fra Lavangen, gikk nylig ut mot mobbing på nett — etter et nærradioinnslag hvor hun ble omtalt som en «rase som bør utryddes» og «ikke videre egnet for reproduksjon». At slikt sies i radio, kan sees som en smitteeffekt fra grovhetene i nettets kommentarfelt og sosiale medier.


I et svensk tv-program, «Menn som netthater kvinner», fortalte en jente om 2.800(!) «motinnlegg» da hun på H


I det siste har TV2, NRK, Dagbladet og andre riksmedier gitt noen glimt av hva kvinnelige medarbeidere utsettes for på nettet, fra mobbing og sjikane til hatefulle trusler mot seg og sine familier. Hvor kommer alt dette fra?


Med i svaret hører en påminnelse om at det til alle tider har versert mye «som ikke egner seg på trykk» i lystige eller ulystige lag. Dette har nettet synliggjort, med selvforsterkende effekt. Det finnes noen psykisk ustabile der ute. Men mer representative er nok de som spores opp og forsikrer at hatmeldingene «bare» var skrevet i affekt og slett ikke bokstavelig ment.


Nettstedene selv har opplagt et ansvar for å styre aktiviteten i sine kommentarfelt. Politiet får ta seg av de verste nettruslene, noen straffeloven nå gir økt mulighet til. Atskillig mer omfattende er oppgaven med å hamre inn folkevett i nettets tidsalder. Og her trengs et 360 graders perspektiv — og at ideologiske briller legges bort.


At kvinner er mest utsatt, er neppe tvilsomt, ei heller at det er mye aggresjon blant hvite voksne menn. Men det finnes både avsendere og mottakere av begge kjønn, og netthat spres innen flere kulturer.


Forrige generasjon oppdaget at problemet med åpne, stinkende kloakkbekker ikke lot seg løse ved å legge dem i rør. Avanserte renseteknikker måtte til. Her er det erfaringer som lar seg overføre. Nettvett må utbres med mange metoder og på mange plan, som en del av folkevettet.


For den store, langsiktige forurensningsfaren består i at medieprofiler, samfunnsdebattanter og folk flest glir inn i en selvsensur. Da er netthatet blitt et reelt demokratiproblem.