Klart for koronasertifikat i Tromsø

SMITTE: I Tromsø tas koronapass i bruk denne uka.   Foto: Trond Sandnes

leder

Koronapass kan redde julebordsesongen. Det var en del av statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) budskap da han og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) fremla regjeringens nye tiltakspakke før helgen. Utelivet generelt vil kunne utfolde seg som normalt, i likhet med fotballkamper, kulturarrangementer, konferanser og andre samlinger – når kommuner med særlig høyt smittetrykk og stor belastning på helsevesenet tar i bruk den passordningen regjeringen nå åpner for. Ordningen har vært etterspurt, og etterlyst, blant annet fra utelivsbransjen og fra mange kommuner. Og per i dag virker det som en riktig strategi at passbeslutningen legges til den enkelte kommune.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen i Tromsø kommune synes det er en gledelig nyhet at koronapass nå blir en realitet og bekefter overfor iTromsø at kommunen vil ta i bruk koronapass i løpet av denne uka.

Det er som kjent store geografiske variasjoner i de smittekurvene som har føket til værs igjen den siste tiden. En landsdekkende ordning med koronasertifikat, slik Danmark nylig har innført, bør derfor fortsatt ligge ganske langt nede i myndighetenes verktøykasse. Men kommuner flest bør ikke nøle med å starte planleggingen av lokale varianter, man vet aldri hvor smitten blusser opp. Med en passordning i beredskap unngås nye restriksjoner for serveringssteder og annen virksomhet som sliter med ettervirkninger av nedstengningene.

Meldingen om passforskriften har imidlertid også blåst nytt liv i skepsisen og motstanden. Jusprofessor Aslak Syse var ute på NRK Kveldsnytt forleden med en påstand om at et passkrav vil være i strid med retten til fri bevegelse. Jussen må jo avklares, og et spørsmål vil være hvor langt ordningen i neste omgang kan tenkes å gå, i retning av for eksempel arbeidsplasser og kollektivtransport. Men umiddelbart høres det ikke rimelig ut å gjøre kino- og restaurantbesøk til en rettighet i en tid med høyt smittetrykk.

Rimelig blir det heller ikke når enkelte setter likhetstegn mellom koronapass og vaksinetvang. Vaksinering er og blir frivillig, av mange gode grunner. Men gjenåpningen til et normalt samfunnsliv ble mulig fordi et stort flertall i befolkningen har valgt å følge myndighetenes vaksineråd. Da bør ikke det lille mindretallet legge premissene i nye smittebølger; for øvrig skal også negativ test gi adgang til koronapass. Trolig vil folk venne seg til ordningen, der det måtte bli nødvendig å innføre den.

Minileder: A cappella for Havila Capella

Søndag 5. desember anløper det nye kystruteskipet Havila Capella Finnsnes for første gang. En stor begivenhet som skal markeres behørig, sier skipseksepditør Per Lund.

Hva med en velkommen-sang fra kaikanten fremført «a cappella» for Havila Capella?