Bakrus etter champagne-galopp?

KVALITET: Det aller viktigste er kvaliteten på servicen som ytes fra fylkeskommunen. 

En oppsplitting bør ikke være takk og farvel til dialog og samarbeid

Folkebladet på lederplass tirsdag 19. oktober
leder

Det er sjelden man feirer skilsmisse med champagne, men Vadsø-ordfører Wenche Pedersen poserte lykkelig for NRK på flyplassen i Tromsø etter at regjeringsplattformen var lagt fram. Et svik i dette spørsmålet ville gjort det mer nærliggende for Pedersen å drikke svartadaudir på flyplassen. Etter utallige forsikringer om skilsmisse gjennom valgkampen, kunne man strengt tatt sprette korkene lenge før valgdagen.

I alle fall hvis man tar meningsmålingene tatt i betraktning. Men Wenche Pedersen tok nok munnen for full da hun jublet kollektivt for hele Finnmark.

Meningsmålingen som ble tatt opp etter stortingsvedtakene er neppe valid i hele fylket så mange år etter, og mange sliter med å finne de katastrofale konsekvensene av en felles fylkeskommune.

Spørsmålet er videre om man risikerer bakrus, hvis ikke regjeringen akter å pøse penger og tjenester inn i et prosjekt mange hevder er uten bærekraft.Hvis Alta takker for seg og fraflyttingen fortsetter i samme tempo, kan fylkeskommunens oppgaver råtne på rot, enten det er kollektivtransport eller videregående skoler som skal planlegges.

Reformen var nemlig basert på servicetilbudet for et visst antall innbyggere, ikke de lange avstandene eller følelsen av identiteten som finnmarking viskes ut. Derfor vil en egen fylkeskommune for 50.000 innbyggere regnes som temmelig spesielt.

Samtidig kan det bane vei for en diskusjon om to forvaltningsledd, riktignok med en eller annen form for regionalpolitisk faktor. Det er mangel på nærhet og kjennskap til politikerne som er det største ankepunktet mot reformen.

Absolutt alle ser at regionreformen burde vært bedre forankret hos folk, men ser også at det aller viktigste er kvaliteten i den servicen som ytes. Da blir spørsmålet om Finnmark fylkeskommune, og for den saks skyld også Troms, kan takle dette bedre alene enn en sammenslått utgave. Spør vi eksempelvis Utdanningsforbundet sier de nei — og vi tror store deler av næringslivet er i samme båt.

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo mener en oppsplitting ikke bør være takk og farvel til dialog og samarbeid. Det er klokt. Det finnes områder der fellestjenester er fornuftig, samtidig som vertskapsfunksjoner bør fordeles.

Minileder: Mot lysere tider

Mandag fikk Midt-Troms det første brutale møtet med vinteren. Et hvitt teppe la seg på bakken flere steder, stikk i strid med meldingene fra værvarslinga.

Trøsten er at det bare er litt over to måneder til sola snur...