SVs brudd — et stort nederlag for Støre

FORLOT: Audun Lysbakken og Torgeir Knag Fylkesnes forlot Hurdalsjøen i skuffelse.   Foto: Lise Åserud / NTB

leder

Ap-leder Jonas Gahr Støre har gått på et voldsomt nederlag allerede før han overtar som statsminister. SVs dramatiske brudd under regjeringssonderingene på Hurdalsjøen betyr at Støre må styre en mindretallsregjering i et krevende politisk landskap. Skuffelsen er stor spesielt i Ap og SV etter bruddet, og det framstår overraskende at avstanden mellom de tre partiene var så stor i helt sentrale spørsmål.

SV-leder Audun Lysbakken klarte heller ikke å skjule sin enorme skuffelse da han forlot Hurdalsjøen onsdag. Og Lysbakken la heller ikke skjul på at avstanden var stor i sonderingene, trolig mye større enn de tre partilederne trodde på forhånd, og i alle fall mye større enn mange åpenbart overraskede politiske kommentatorer trodde.

Lysbakkens oppsummering var at avstanden er for stor i saker som skatter og avgifter, fordelingspolitikk, klimapolitikk — og spesielt oljespørsmålet. Med andre ord; De var uenig om de aller meste i de vesentligste sakene. «Vi gikk for en virkelig forandring. Litt er ikke godt nok», var Lysbakkens to strek under svaret da han sa stopp og satte kursen mot Oslo.

SV hadde ikke mål om flest mulig framtredende posisjoner og å kjøre svart bil, understerket Lysbakken. Sakene var viktigst. Og de viktigste sakene for SV er ikke Ap og Sp med på i stor nok grad. Det er dramatiske signaler fra SV-toppene, og betyr at det kan bli tøffe tak i Stortinget. Der sitter nå SV med nøkkelen til flertall for Støre & co. Slik sett er det ganske klart at SV kan få mer makt av å være på vippen enn å sitte i en regjering der det er stor avstand spesielt mellom Sp og SV.

Både Støre og Lysbakken gir uttrykk for at døra for en rødgrønn flertallsregjering ikke er helt lukket. Men Lysbakken har et ufravikelig krav: At de må ha eventuelle nye samtaler med blanke ark, og at SV ikke bli møtt med klare forutsetninger og inngangsbilletter før forhandlingene starter.

Med andre ord: Lysbakken mener at sonderingene på Hurdalsjøen i realiteten ikke var reelle sonderinger, men at de ble møtt med klare krav som SV-ledelsen og partiets medlemmer i en uravstemning umulig kunne sluke. Det betyr i realiteten at eventuelle nye sonderings- og forhandlingsrunder blir svært krevende og egentlig lite sannsynlige, slik situasjonen er nå.

Dermed står Ap og Sp tilbake. Eller kanskje Ap alene? Trygve Slagsvold Vedum og Støre var i møtene med media onsdag ettermiddag enige om å gå i videre — og virket optimistiske med tanke på å finne ei felles regjeringsplattform.

Men flertall i Stortinget har de ikke, og allerede i budsjettforhandlingene kan vi oppleve at den nye regjeringa vil være nødt til å søke mot sentrum og borgerlig side for å få gjennomslag. Det går mot en svært spennende politisk høst.

Minileder: Helikopter-sug

Politihelikopteret i Nord-Norge skal likevel ikke stasjoneres midlertidig på Bardufoss. I 12. time fant man en baseløsning i Tromsø.

Panikken tok sugekoppene i Tromsøbyen.