Lang vei til Støres drøm

LANG VEI: Mye må på plass for at Støre skal kunne tre frem på Slottsplassen med sin drømmeregjering i oktober. 

Støre trenger mange av Erna Solbergs egenskaper for å forene sprikende partnere

leder

Etter de tosidige samtalene ved kjøkkenbordet til Jonas Gahr Støre gikk ferden videre til Hurdalsjøen Hotell. Her skal lederne i Ap, Sp og SV nå sondere seg frem til et grunnlag for eventuelle regjeringsforhandlinger. Utfallet er uvisst. Fortsatt er det lite som minner om den entusiasmen som boblet rundt de samme tre partienes historiske regjeringsprosjekt i 2005. Gjennom hele valgkampen hadde Trygve Slagsvold Vedum ett svar på spørsmål om regjering, nær sagt enten han ble spurt eller ikke: En Ap/Sp-basert regjering er det beste for landet. Kraftfull retorikk har vært i bruk for å markere avstand til SV og et partnerskap som uaktuelt. Sp er imidlertid splittet i grovt sett to fløyer i regjeringsspørsmålet, men stortingsgruppen samlet seg om å åpne for sonderinger.

Vedum må ha en serie solide resultater å vise til for å få solgt inn en eventuell plattform for en trepartiregjering hos sine egne. Men Sp-lederen er slett ikke alene om å møte sine sonderingspartnere med en høy politisk salgspris. Audun Lysbakken har raust villet ha alle med i regjeringssamtaler – men går visstnok til bords på Hurdalsjøen med et «forhandlingsleksikon» på 500-1000 sider og føler presset fra Rødt og MDG i tillegg til egne partifeller.

En del kan nok Sp og SV enes om uten særlig besvær, eksempelvis kommuneøkonomi, landbrukspolitikk, reformreversering, EØS-utredning og et stykke på vei SVs hovedsak: redusere forskjeller. Verre blir det med den andre hovedsaken, klima, der de to partiene er motpoler – slik tilfellet også er når det gjelder asylpolitikk, oljeleting, naturforvaltning, abort, bioteknologi, ulv. Etter hvert vil det utkrystallisere seg noen spørsmål om hvor konkret – og dermed forpliktende – de viktigste punktene skal formuleres. Særlig SV minnes med fortvilelse hvordan 2005-plattformens «fjerne barnefattigdommen» måtte utvannes etter den første valgperioden.

Støre trenger mange av Erna Solbergs egenskaper for å forene sprikende partnere, men må samtidig klart markere Ap – ikke bare som en gyllen middelvei, men som drivkraft i regjeringsprosjektet og som et ansvarsbevisst styringsparti. Mye må på plass for at Støre skal kunne tre frem på Slottsplassen med sin drømmeregjering i oktober.

Minileder: Skjelver i buksene

Venstres Sveinung Rotevatn og KrFs Tore Storehaug har til sammen betalt minst 400.000 kroner for lite i skatt på stortingsleilighetene, skriver Aftenposten.

Noe sier oss at det er mange flere stortingspolitikere som skjelver i buksene, og kanskje til og med i lommeboken.