Løsslupne valgvaker på troverdigheten løs

Politikere må unngå å nøre opp under inntrykk av at de hever seg over regler de selv har innført

Folkebladet på lederplass, mandag 20. september 2021

BRUDD: Det er åpenbart at smittevernregler ble brutt under valgvakene. Her taler Bjørnar Moxnes for Rødts valgvake på Samfunnssalen.   Foto: Beate Oma Dahle / NTB

leder

Gledesscenene fra flere partiers valgvaker har vakt motsatte reaksjoner i kulturlivet. Forståelig nok. For de koronarestriksjonene som fortsatt gjelder for konsertlokaler og teatre var det ikke alltid så lett å få øye på i innslagene under valgnatten. Der var det bokstavelig talt tett mellom klemmer og omfavnelser etter hvert som valgresultatene tikket inn og i mange tilfeller uavhengig av om pilene pekte opp eller ned.

Bildene som florerer på sosiale medier stammer ikke bare fra de sentrale valgvakene i Oslo, men fra samlinger en rekke steder i landet. Alt og alle skal selvsagt ikke skjæres over én kam, flere partier er nå ute for å dokumentere sin lovlydighet.

Og det ligger vel ikke akkurat an til noen offentlig granskning.

At smittevernregler ble både tøyd og brutt, synes imidlertid å være ganske udiskutabelt. Alt mens kulturinstitusjoner og -arrangører sliter som best de kan på tampen av en svært krevende periode.

Direktør Jørgen Roll ved Oslo konserthus taler utvilsomt på bransjens vegne i en kommentar/utblåsing i VG fredag: I 18 måneder har kulturlivet jobbet med smittevernplaner, blitt immune mot Anti-Bac, forsøkt å tyde regler og forstå pålegg, fargekoder og trinn som ble endret hele tiden og uten varsel.

Helsemyndighetene presiserer at en valgvake er et offentlig arrangement med dertil hørende krav til smittevernfaglig forsvarlig gjennomføring. Altså: Ènmeteren, munnbind når den ikke kan overholdes, kohortvis plassering og så videre.

Det er disse helt nødvendige reglene som har hatt en alvorlig nedside for kulturlivet, økonomisk og på andre måter. Når det gjelder bøtereaksjoner for regelbrudd, er reglene tydelige nok. Desto viktigere at prinsippet om likhet for loven ikke kan trekkes i tvil.

Og spesielt må politikere unngå å nøre opp under inntrykk av at de hever seg over regler de selv har innført. Flere forhold som er kommet for dagen i det siste, gir grunn til å være ekstra påpasselig.

Dugnadsånd og tillit til myndighetene har lenge preget koronatiden. Men det tærer på, i mange sammenhenger. Tilliten må bevares under det som nå forhåpentlig er utfasingen av restriksjonene — etter «data, ikke dato».

Da blir det beklagelig når valgnattdato trumfet smittedata.

Minileder: Endelig heime

HV-området Gisund har flyttet sitt hovedsete fra Setermoen til Falkens anlegg på Aspelund i Senja kommune.

Det lokale Heimevernet er endelig heime.