MDGs aktivisme ble for mye for velgerne

MILITANT: MDG framsto som et ensaksparti. På bildet Une Basthold og Rasmus Hansson.  Foto: Olsen, Geir

leder

Det er all grunn til undre seg over hva som gikk galt for Miljøpartiet de Grønne. Det som i lang tid hadde sett lovende ut, endte altså like under den beryktede sperregrensa. Partiet får tre representanter på Stortinget. Det er to opp, men langt fra hva målingene antydet under valgkampen. Eller hva mange både i og utenfor partiet hadde sett for seg.

Det ble for mye aktivisme — og for mye skremselspropaganda. Og: Miljøpartiets problem er ironisk nok den siste klimarapporten. Før den kom, var de nær sagt alene om å fronte klimakampen. Deres medisin var så godt som den eneste velgerne hadde å ta. De fleste har innsett at noe må gjøres, og når MDG var alene om å ha svarene, da fikk det bare bli slik.

Men så kom klimarapporten, og brått begynte nesten alle partiene å snakke om klima. Med det dukket det opp alternativer som føltes langt mer behagelig. Alternativer om å kutte mye, men ikke alt. Skru igjen, men ikke stenge helt. Man trengte liksom ikke å gå rett på elsykkel, men kunne ta veien om hybridbiler.Et annet vesentlig problem for MDG er at den gruppa der de tradisjonelt finner flest støttespillere, de yngre delene av befolkninga, i for stor grad unnlot å stemme. Det rammet nok nettopp MDG verre enn for eksempel det tradisjonstunge Venstre.

I etterkant er MDG blitt beskyldt, også av egne politikere, for å være for militante. Løsningene ble for bastante — og MDG framsto som et ensaksparti, uten gode forklaringer på veien til målet. Slike radikale ville ikke velgerne gi for mye makt.

Mange mener det er greit nok. Utfordringa er bare at vi ikke har tid til å ta miljøkampen med museskritt. Vi er allerede på overtid, og om vi skal lykkes må vi etter alt å dømme gjøre solide grep. Så langt har de etablerte partiene ikke villet gjøre slike sterke grep. De vet vet nemlig det MDG smertelig har fått erfare, at det koster velgere og makt.

En av deres egne, ordfører i Vardø, Ørjan Jensen, mener partiet hans har vært for militante — og blitt oppfattet som litt ekstreme. De skapte mye støy i valgkampen, men vant lite og ingenting. Ut fra forventningene på forhånd, framstår MDG som valgets største taper. Spørsmålet nå er om også klimaet dermed blir en taper. Det er slett ikke sikkert — klima står høyt på agendaen også i partier som nå blir en del av regjeringen eller regjeringens støttespillere.


Valgets vinnere og tapere i kommunene i Midt-Troms

Slik var oppslutningen til partiene i kommunene i Midt-Troms.


Signalet fra velgerne er at de ikke liker klimaaktivisme, og i alle fall ikke har sans for dommedagsprofetier.

Men det kan være klokt å få med seg at miljøet på jorda ikke tilpasser seg det politiske klimaet. Det er faktisk omvendt.

Minileder: Dekk-operasjon

Rundt 30 kjøretøy i Finnsnes sentrum ble onsdag kveld offer for vandalisme — dekkene var skåret opp og punktert.

Torsdag ble en mann i 40-årene pågrepet av betjenter ved Finnsnes politistasjonsdistrikt. Godt dekktektivarbeid, der altså.