Så var det Nils Oles tur — likevel

OVERRASKELSE: Nils Ole Foshaug (50) gjorde svake meningsmålinger til skamme.  Foto: Gjermund Nilssen

leder

Sluttspurten til Arbeiderpartiet i Troms var formidabel. Nils Ole Foshaug overrasket de fleste, inkludert både avisredaktører og politikerkolleger, med å sikre seg plass på Tromsbenken på Stortinget. For ei uke siden så det mørkt ut. To store meningsmålinger ga klare signaler om at Ap ville miste sitt andremandat. Men Foshaug — og velgerne i fylket — ville det annerledes.

Det er all grunn til å gratulere Nils Ole Foshaug med stortingsplassen — etter en en valgkamp der han har jobbet som en hest og besøkt samtlige kommuner i dette fylket. I august så det lyst ut, i begynnelsen av september så det mørkt ut — han var ute i kulden på meningsmålingene, og Folkebladet skrev lørdag på kommentarplass at «Alle skal med — men det er ikke Nils Oles tur».

Jo visst var det den tidligere Målselv-ordførerens tur! Han er mannen som kom inn fra kulden, han er inne i stortingsvarmen, og vil jobbe både for en god forsvars- og sikkerhetspolitikk i nord, for landbruket og for samferdsel.

Det er all grunn til å tro at han både vil være synlig og tydelig, og at han vil bli en viktig representant for Midt-Troms. Energien og engasjementet står det i alle fall ikke på — det kunne man også tydelig se på valgvaken i Tromsø mandag kveld, der han nesten boblet over av glede og politisk arbeidslyst.


Valg 2021 - resultater

Stortingsvalget 2021 - resultater og mandatfordeling.


For Midt-Tromsregionen ble valget en eneste stor seiersfest, dersom man ser på representasjonen på Tromsbenken. Tre av seks plasser er okkupert av politikere fra vår region. Sandra Borch (Sp) og Cecilie Myrseth (Ap) kommer fra Lavangen — og Foshaug fra Målselv. Og det kan bli enda bedre: Både Borch og Myrseth nevnes stadig vekk som statsrådskandidater — Borch som mulig samferdselsminister eller mat- og landbruksminister. Myrseth, som er Aps fiskeripolitiske talsperson, nevnes som mulig fiskeriminister. Skulle det skje at Borch blir pekt på, rykker salangsværingen Ivar B. Prestbakmo inn på Stortinget.

Og blir det en trepartiregjering med SV på laget, kan SVs Torgeir Knag Fylkesnes være aktuell som fiskeriminister. Det betyr i så fall at Katrine Boel Gregussen fra Senja SV tar plass på Tromsbenken.

Med andre ord; Tromsbenken kan da få fire av seks politikere fra Midt-Troms. Det vil i så fall være meget god uttelling for en region med rundt 30.000 innbyggere — og neppe spesielt populært verken i Harstad- eller Tromsø-regionen, for ikke å snakke om i Nord-Troms, som står uten representasjon på den samme benken.

Uansett statsrådposter og hvem som blir sittende på Tromsbenken; Den store positive overraskelsen for Midt-Troms heter Nils Ole Foshaug. 50-åringen blir et friskt pust på Stortinget. Nå blir det en annen dans for den tidligere læreren, rektoren, ordføreren og folkedanseren! Vi ønsker lykke til!

Minileder: Handlingens menn

SV-leder Audun Lysbakken avverget en sparkesykkelulykke, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reddet en TV-reporter fra å falle i asfalten — begge på sin vandring fra valgvake til Stortinget.

Endelig framstår de som politikere med handlekraft.