Støre får sin drømmeregjering

Det blir tøffe tak i regjeringsforhandlingene

Folkebladet på lederplass

STATSMINISTER: Jonas Gahr Støre blir ny statsminister i Norge for trepartiregjering, 

leder

Valgprognosen klokka 21.00 mandag kveld levnet liten tvil: Det blir regjeringsskifte i Norge, og Jonas Gahr Støre blir landets nye statsminister. I Troms lå målselvdølen Nils Ole Foshaug, Aps 2. kandidat, kl. 21,00 an til å komme inn på Tromsbenken — i så tilfelle en stor seier for han selv og fylkespartiet. Men marginene er små, og ting kan forandre seg. Frp, Sp og Høyre lå an til å få ett mandat hver i Troms, mens SV — som i dag — ligger an til å få utjevningsmandatet.

Alt tyder på at Jonas Gahr Støre få sin drømmeregjering, bestående av Ap, Sp og SV. De tre partiene har rent flertall, og dermed ligger det an til harde forhandlinger, som i all hovedsak kommer til å handle om å overbevise Trygve Slagsvold Vedum og Sp om at det er fornuftig å invitere SV inn i regjeringsvarmen.

Situasjonen i Troms er heller ikke helt avklart i skrivende stund. Men det synes klart at Cecilie Myrseth (Ap), Erlend Svardal Bøe (Høyre), Per-Willy Amundsen (Frp) og Sandra Borch (Sp) er på trygg grunn. Torgeir Knag Fylkesnes (SV) lå klokka 21.00 an til å få utjevningsmandatet, mens den siste faste plassen på Tromsbenken synes å gå til Nils Ole Foshaug. Målselvdølen hadde store ambisjoner om å få plass på Tromsbenken, På NRKs supermåling i august var han inne i varmen. På den siste, offentliggjort på fredag, var han ute i kulda. Men nå er han inne igjen.

Jonas Gahr Støre har gang på gang sagt at han vil snakke med alle partier på rødgrønn side. Når sentralstyret i Ap tradisjonen tro møtes tirsdag ettermiddag, synes kursen videre å være klar: En regjering bestående av tre partier som har rent flertall, som i de åtte årene fram til 2013.

Men det blir svært tøffe tak i regjeringsforhandlingene. Trygve Slagsvold Vedum har hamret inn at en Ap/Sp-basert regjering er best for Norge, og andre Sp-topper har vært svært kritiske til å ta SV med på laget. SV har framstått steinharde i en rekke saker der partiet nærmest kan komme til å legg ned veto, ikke minst i klimapolitikken. Det kan bli krevende for Sp å gå med på, og der er her Jonas Gahr Støre nå må vise sine evner som forhandlingsleder.

Resultatene er i skrivende stund ikke endelige. Kanskje vet vi ikke det endelige resultatet før tirsdag morgen. Men Ap-folket i Folkets Hus kunne likevel feire det som ser ut til å bli et regjeringsskifte — hele natten igjennom. Paradoksalt nok for et av tidenes dårligste valgresultater for Ap, rundt 25 prosent.

Men Ap kan feire at de endelig får statsministeren tilbake. Etter åtte forferdelig lange år utenfor regjeringskontorene.

Minileder: Full tank

Selskapet E6 bensin og diesel har plassert en dieseltank på Botnhågen, og vil utfordre prisnivået både på Finnsnes og Buktamoen.

Tanken er god.