Det er «de andre» som øker mest

En rødgrønn trepartiløsning er nok mest sannsynlig

Folkebladet på lederplass, fredag 27. august 2021

STØTTE: Jonas Gahr Støre opplever mer støtte i distriktene for sin trepartimodell.  Foto: Tom Benjaminsen

leder

Senterpartiet mister oppslutning, og i en Norstat-måling for Aftenposten svinner støtten til Trygve Slagsvold Vedums drøm om en Ap/Sp-regjering der hvor dette alternativet sto sterkest: Velgere på landsbygda. Nå er det flere distriktsvelgere som slutter seg til Jonas Gahr Støres trepartimodell med Ap, Sp og SV. Her er det skjedd et tydelig skifte

Totalresultatet for de to regjeringsalternativene er stabilt på landbasis siden den tilsvarende målingen i juli. 24 prosent av de spurte foretrekker en rødgrønn trepartiregjering, mot 16 prosent for Ap/Sp.

For Støre og Ap er det jo godt nytt i valgkampen at partiets alternativ topper tabellen — selv om tre av fire velgere ønsker noe annet eller ikke har gjort seg opp noen mening.

Avstanden er uansett markant til ethvert alternativ på borgerlig side. En koalisjon som den nåværende med Høyre, KrF og Venstre samler ti prosent, det samme gjør en Høyre/Frp-regjering, som den Erna Solberg styrte med den første tiden etter 2013. Ti pluss ti er imidlertid ikke 20, men seks prosent i denne sammenheng. Flere er det ikke som ønsker en ny borgerlig firepartiregjering. Målingen gir ikke opposisjonspartiet Frp noen grunn til å la seg distrahere av regjeringsspørsmålet i valgkampen.

Partiene som snakker mest om regjeringsalternativer må på sin side konstatere at det er alle de minste eller ikke-aktuelle alternativene som til sammen øker markant mest på målingen. Samleposten «Annen» er nå nest størst. De 23 prosentene her kan jo romme likt og ulikt. Men det er nærliggende å se økningen i sammenheng med MDGs og Rødts framgang på partimålingene etter FNs klimarapport og valgkampens fokusering på ulikheter.

Støre står overfor et økende press om en tydelig klima- og venstredreining fra både MDG, Rødt og SV, og tilsvarende advarsler mot å legge seg for tett opp til Sp på sentrale politikkområder. Vedum har hittil vært bastant i sin agitasjon for sin «Ap/Sp-baserte regjering» uten SV.

Men flere partifeller rundt om i landet tar nå til orde for en oppmyking, noe som bekreftes i Norstat-målingen. En rødgrønn trepartiløsning er nok mest sannsynlig. Men valgkampen vil neppe gjøre det stort klarere hvilken politikk eventuelle regjeringesforhandlinger vil ende opp med.

Minileder: Ernas sludd-er

Statsminister Erna Solbergs drøm om datastyrte vogntog fylt med laks på nordnorske veier vil ikke fungere, mener vegvesenets forskere. Tester viser at systemet ikke tåler sludd og snø.

Og sludd og snø er det jo av og til i nord.