Tendensen er stabil, utfallet er uklart

KAMP: Valgkampen går inn i en avgjørende fase for Jonas Gahr Støre og Erna Solberg.  Foto: Lise Åserud / NTB

leder

I startfasen for årets valgkamp peker alle målingspiler stødig mot regjeringsskifte. Nettstedet Poll of polls snittberegning for alle juli-målingene gir rødgrønn side totalt 111 av Stortingets 169 mandater. Også de tre partiene i den forrige rødgrønne regjeringen, Ap, Sp og SV, har et solid flertall med sine 93 mandater. At Høyre har sunket ned til 20 prosent tyder på at gevinsten fra trygg styring i koronakrisen svinner hen.

Slagord av typen «nye ideer for Norge» trenger noen kraftfulle konkretiseringer etter åtte år som ledende regjeringsparti. Partnerne KrF og Venstre ligger stabilt under sperregrensen for utjevningsmandater, mens opposisjonspartiet Frp fortsatt merker lite til noen Sylvi-effekt.

I alt 54 mandater til partiene som på sprikende vis utgjør Solberg-regjeringens parlamentariske grunnlag, betyr unektelig en borgerlig valgkampstart i motbakke. Men heller ikke Aps utfordringer er synlig redusert.

Ap fremstår som sannsynlig, ledende regjeringsparti etter valget, men uten nevneverdig økning de siste månedene — og har dermed fortsatt et stykke igjen opp til sin historiske bunnotering for fire år siden. Og den største utfordringen blir å demme opp for den erklærte regjeringspartner-kandidaten Sp.

Oppslutningen om Sp har stabilisert seg på et lavere nivå enn tidligere i år, men Trygve Slagsvold Vedum & co er godt i gang med sin valgkampturné, med kraftig skyts mot både regjeringen og sin påtenkte partner og erklærte hovedkonkurrent Ap.

Vedum høyner også stadig den politiske prisen for å åpne for SV som regjeringspartner, mens målingssnittet ikke gir ham noe umiddelbart håp om et rent Ap/Sp-flertall.

MDG holder seg over sperregrensen, men desimalene tyder ikke akkurat på at partiet går inn i valgkampen som klimapolitisk fanebærer. At Rødt og Sp har hatt suverent sterkest fremgang siden 2017-valget illustrerer en polarisering innen den rødgrønne bølgen.

En økning også for kategorien «andre», minipartier uten realistiske håp om en stortingsplass, supplerer målingsbildet med en fragmentering. Det store bildet viser, som det sies på rødgrønt hold, at velgerne har fått nok av det borgerlige prosjektet. Men hvilket prosjekt de vil få i stedet, er fortsatt et åpent spørsmål.

Valgkampen fram mot valget om en drøy måned vil være helt avgjørende. Sluttspurten blir krevende både for de som har noe å forsvare og de som vil utfordre.

Minileder: Mange motbakker

Statsminister Erna Solberg skal følge Arctic Race of Norway-etappen fra start på Finnsnes og opp til målgang i Målselv fjellandsby.

Motbakker er Erna godt vant med.