Klokt å prioritere barn og unge

Slitasjen etter mer enn 16 måneder med korona-restriksjoner er stor

Folkebladet på lederplass, mandag 2. august 2021

NY START: Det er viktig at de unge får en så normalt skolestart som mulig.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

leder

På ferden mot en mer normal hverdag var det en klok beslutning av norske myndigheter å utsette trinn fire i planen for gjenåpning av samfunnet. Like klokt var det å prioritere barn og unge i de lettelsene som ble gjort — både for å få en så normal skolestart som mulig, og for å få breddefotballen i gang igjen. Forhåpentligvis tar vi neste trinn om et par uker.

Sist uke utsatte regjeringen trinn fire i planen for gjenåpning av samfunnet fra korona-restriksjonene. Utsettelsen betyr at vi må vente minst to uker til på de etterlengtede lettelsene — og det som i realiteten er en tilnærmet full åpning. Uansett om det tar to uker eller mer; En normal hverdag rykker stadig litt nærmere.

Lettelser i noen av restriksjonene for barn og unge skal gjøre det lettere å ha en mest mulig normal skolestart. Det er viktig, også i det lange løp. Breddeidretten for voksne får også litt større handlingsrom allerede nå.

Smittespredningen har vært økende de siste dagene, men regnes fortsatt som relativt liten, til tross for store enkeltutbrudd. Epidemien er under kontroll i Norge, men den herjer fortsatt i andre land — og det gir grunn til bekymring.

Rådet fra helsemyndighetene til regjeringen var derfor klokt; Vær ekstra forsiktig ei stund til. Delta-varianten er skummel, og den er også den dominerende i utbruddene som har vært i Norge.

Hensynet til barn og unge trekkes fram som hovedgrunnen til en ekstra forsiktighet. Snart er det skolestart, og skal den foregå mest mulig som normalt, må vi ha god kontroll på smitten. Det er neppe tvil om at en økende smittebølge vil kunne skape problemer.

Viktig er det også å få breddefotballen i gang — så normalt som mulig. Enkelte unge fotballspillere har ikke spilt en offisiell kamp siden september 2019, og frafallet er stort i idretten.

Slitasjen etter mer enn 16 måneder med korona-restriksjoner begynner å bli stor, ikke minst for barn og unge. Og selv om mange næringsdrivende sliter tungt, er det tross alt viktigere å prioritere at ungene kommer seg tilbake på skolen etter ferien, og får den undervisningen de sårt trenger.

Og ikke minst: For barn som har det vanskelig hjemme finnes det ingenting som kan erstatte mangelen på voksenkontakt og vennskap på skole eller barnehage. Derfor må barna komme først.

Minileder: Høyere, Høyre?

Høyre får bare 19,5 prosents oppslutning på en meningsmåling i Dagens Næringsliv. «Det er for lavt. Men nå begynner valgkampen, så nå skal vi jobbe», sier Erna Solberg til VG.

Spørsmålet er om det er for lavt og for sent.