Kulturlivet våkner

Turnè: Blått & Rått er nå i sommer igang med sin 30-årsjubileumsturnè.   Foto: Stian Jakobsen

Ting begynner så smått å livne til igjen der ute. Noe er i emning og forteller oss at vi går mer normale tider i møte.

Folkebladet på lederplass torsdag 8. juli
leder

Å krangle om hvilke næringer som har vært mest skadelidende som følge av koronapandemien, er slett ingen lystig konkurranse. Men det er likevel på det rene at kulturen er blitt særlig hardt rammet. Artister/aktører, tekniske ansatte, administrative ansatte, festivalledelser og alle som direkte eller indirekte lever av kultur, har lenge befunnet seg i en boble av stillstand med aktivitetsstopp og etter hvert apati.

Til tross for at Norge har kunnet dele ut kompensasjonsmidler fra statskassa, er det selvsagt ikke det samme. Dette er folk som lever av å skape noe, og der det oftest er helt andre drivkrefter i sving enn bare det som genererer penger. Mange har også blitt tvunget til å finne seg noe annet å gjøre, slik statsminister Erna Solberg forrige vinter oppmuntret dem til.

I tillegg er det mange, både ungdom og eldre folk, som har mistet muligheten til å jobbe som frivillige på de forskjellige festivalene. Dette limet i kulturnæringen, som både rekrutterer dyktige kulturarbeidere og skaper vennskap og samhold. Nå ser vi endelig at det smått om senn begynner å krype tilbake liv på scenene. Selv om ledende tromsøfestivaler som Buktafestivalen og Rakettnatt, samt våre hjemlige Finnsnes i Fest, Kråkeslottfestivalen på Bøvær, Millionfisken i Salangen og Rossfjordrocken, har måttet avlyse festivalene sine i år, så bør 2022 kunne bli det store comeback-året på festivalfronten.

I Tromsø er det nå klart at Buktafestivalen i år skal gjennomføre en tredagers miniutgave av seg selv, ved siden av Hålogaland Teater, og med hovedvekt på lokale artister. Neste helg går også Riddu Riđđu av stabelen, i det som er festivalens 30-årsjubileum. Det blir en begrenset festival med makskapasitet på 500 publikummere, men likevel. I Midt-Troms er rockegruppa Blått & Rått igang med en jubileumsturnè for å markere 30 år som band, og lokale arrangementer som Bjorelvnesdagan gjennomføres i sommer som en familiedag om ikke annet. Ting begynner så smått å livne til igjen der ute.

Vi er naturligvis ikke helt der vi skal være, men noe er i emning og forteller oss at vi går mer normale tider i møte. Med stadig flere vaksinerte, kan vi nesten begynne å se for oss at neste sommer blir like sydende og kulturelt hektisk som vi har vært vant til før. Vi trenger kulturen mer enn noensinne. Savnet er stort fra folk i alle aldre.

Minileder: Skulle hatt på pukkelen

Den uønskede stillehavsvarianten av laks som kalles pukkellaks på grunn av sin karakteristiske kroppsform, er på vei mot norske elver. Det rustes nå til kamp mot invasjonen, og årets første stillehavslaks ble fanget i kulpen under Målselvfossen sist mandag.

Slik laks gjør ingen til lags — den skulle hatt på pukkelen!