Vedum ser mot høyre

Slalåm: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ser muligheter for slalåmkjøring i Stortinget med en mindretallsregjering av Sp/Ap.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Vedum kan se seg like godt tjent med en mindretallsregjering med Ap uten fast samarbeidsavtale med noen

Folkebladet på lederplass tirsdag 6. juli
leder

Trygve Slagsvold Vedum har tatt fatt på første runde i årets valgkampturné, der han bekrefter og forsterker Sps mål: å regjere sammen med Ap, uten SV. I et intervju med Aftenposten søndag bekrefter Sp-lederen også sine egne ambisjoner: «Det er ikke sånn at dersom det ene partiet får to prosent mer enn det andre, så får det statsministeren». Selv om Ap får størst oppslutning, må Jonas Gahr Støre belage seg på tøffe forhandlinger om lederrollen. Støre står imidlertid overfor større utfordringer enn denne eventuelle dragkampen.

Målingssnittet i juni tyder på at en flertallsregjering Ap/Sp kan være innen rekkevidde. Å utforme en slik regjeringsplattform kan bli krevende nok – for et Ap som føler presset fra både SV, Rødt og venstresiden i sitt eget parti. Enklere blir det ikke med det utfallet Vedum lanserer som en plan B, men som han vil se seg minst like godt tjent med: en mindretallsregjering med Ap uten fast samarbeidsavtale med noen, og som derfor kan søke flertall fra sak til sak der det er å finne. Noe som i en rekke store saker og i betydelig grad vil si på borgerlig side. Noen stikkord er olje og gass, innvandring og forsvar, rovdyr og eiendomsrett.

Når det gjelder ulikheter og å reversere Solberg-regjeringens sentraliserende reformpolitikk, vil SV være mye nærmere oss, påpeker Vedum. Men en eventuell mindretallsregjering vil hente flertall for statsbudsjettet på borgerlige side, mener han. De store forlikene Vedum tegner opp på tvers av blokkene, vil gi forutsigbarhet – og dessuten sikre grepet om, og senke terskelen ytterligere for, velgervandringen fra Høyre og Frp til Sp. Med Vedums strategi svekkes de borgerlige strategenes trussel om et sterkt venstredreid regjeringsalternativ.

Men Vedums regjeringsskisser til slalåmkjøring og høyredreining får en mobiliserende virkning hos så vel venstresiden som MDG – konfrontasjoner Sp neppe vil tape på. Men igjen: den som kommer mest i skvis, blir Ap. Skal Støre ha håp om også å få med SV, for balansens skyld, blir prisen høy fra både SV og Sps side. De tre partiene som utgjorde den rødgrønne regjeringen fra 2005 til 2013 snakker mye om sitt felles mål, å kaste Solberg. Men dette er vel strengt tatt middel. Målene spriker, mer og mer.

Minileder: Det lar seg høre

Salget av lydbøker har tatt helt av og har nå passert solgte pocketbøker. Biblioteksjef Anne Strømmesen i Lavangen håper likevel at mange fortsatt vil lese tekst på gammelmåten, selv om lydbøker er et godt supplement.

Den anbefalingen lar seg høre!