De uforståelige bonus-pengene

Hvordan er det egentlig mulig å sende så dårlige signaler på så feil tidspunkt?

Folkebladet på lederplass, mandag 28. juni 2021

FLYR HØYT: Norwegian har tatt helt av i utbetalinger av lederlønninger og bonuser.  Foto: Jon Terje Eiterå

leder

Sist fredag ble bonus-pengene i Norwegian utbetalt. Toppene i flyselskapet har latt seg tildele millioner av kroner i bonuser — og det skjer kort tid etter at tusenvis av ansatte har mistet jobben. Samtidig har staten bladd opp med et lån på 1,2 milliarder kroner for å berge selskapet fra konkurs. Det er komplett uforståelig — og tegn på elendig dømmekraft.

Midt oppi denne bonussuppa har avgått direktøren Jacob Schram hatt fastlønn på sju millioner kroner, en «restruktureringsbonus» på 11 millioner kroner, og får 14 millioner kroner med ni måneders arbeidsplikt. Totalt over 30 millioner. Det er så høytflyvende at det knapåt er til å tro.

Også daværende finansdirektør, og nå ny toppsjef i selskapet, Geir Karlsen har fått store bonusutbetalinger. Umusikalsk og usmakelig kaller fagforeninger og politikere det som skjer. Det er vel knapt mulig å være uenig.

Norwegians nye styreleder, Svein Harald Øygard, «beroliger» overfor Dagens Næringsliv: Under det nye styret vil det være helt uaktuelt med ordninger på et slikt nivå som er tildelt den tidligere konsernsjefen.

Den tidligere styrelederen i selskapet, danske Niels Smedegaard, forsvarer bonusutbetalingene. Han sier Schram og Karlsen stod helt sentralt i arbeidet med rekonstruksjonen av selskapet.

De to har sikkert bidratt tungt til at Norwegian unngikk konkurs, og at selskapet mot alle odds nå flyr videre — riktignok i en kraftig redusert utgave. Men reaksjonene fra fagforeningene, politikere og de ansatte som har mistet jobben er virkelig til å forstå — og det er også mer enn forståelig at andre sitter nærmest hoderystende tilbake. Hvordan er det egentlig mulig å sende så dårlige signaler på så feil tidspunkt?

Regjeringen sagt nei til å legge seg borti nivået på bonuser og topplederlønninger til statlige krisepakker under koronapandemien. Heldigvis har de aller fleste selskapene som har mottatt støtte vært forsiktige med utbetalinger av bonuser og betydelige økninger i lederlønningene.

Det store unntaket er Norwegian. Det bør politikere fra flere partier merke seg. Det var ikke bare regjeringen som var villige til å strekke seg lenger enn langt for det norske flyselskapet. Det var bred konsensus om at Norwegian må få et videre liv. I fortsettelsen bør det også være et nytt liv i en ny retning når det handler om lederlønninger og bonuser.

Minileder: Senja-sug?

Etter tre år i Tromsø har restaurantbåten «MS Bjørnvåg» opparbeidet seg et rykte som en av landsdelens beste restauranter. Nå flytter eierne og båten til Vika på Senja.

Skal vi snart begynne å snakke om Senja-suget?