Fotballen står foran en stor ryddejobb

Qatar-VM bør bli et vendepunkt

Folkebladet på lederplass, tirsdag 22. juni 2021

JA: Norge sier nei til boikott og ja til deltakelse i VM i Qatar.Men jobben er ikke gjort.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg

leder

Så endte den opphetede Qatar-striden i norsk fotball med stort flertall mot å boikotte neste års VM i gulfstaten. Forslaget falt med 368 mot 121 stemmer på det ekstraordinære fotballtinget søndag. Men her er det ingen vinnere eller tapere, uttalte NFF-president Terje Svendsen etter avstemningen. Nå handler det om å stå sammen og gå framover. Ting må utvilsomt tas i den rekkefølgen.

Fotballforbundet står overfor et betydelig stykke arbeid med begge deler. For en dyp splittelse har kommet til syne i boikottstriden, med forbundsledelsen og kretsene på den ene siden — og på den andre siden Supporteralliansen og flere profilerte klubber.

I enhver sammenheng er det jo voteringsresultatet som teller. Men prosessene frem mot resultatet er som regel også av interesse.

Begge sider i striden har, naturlig nok, drevet aktiv «valgkamp» helt siden Tromsøs boikottinitiativ i vinter. NFFs representanter har imidlertid et særlig ansvar for ikke å skli over i utilbørlig press mot meningsmotstandere på klubbnivå. Og her har det sviktet, ifølge rapporter. Et forslag om å iverksette uavhengig granskning ble nedstemt med knapp margin på tinget — noe ledelsen må ta som en tydelig ordre om å gjenoppbygge tilliten med andre verktøy.

Internasjonalt ligger Qatar-protestene på to plan. Gjestearbeidere på slavekår har primært vært et tema for menneskerettighetsorganisasjoner. At vertslandet angivelig har vist en helt annen raushet med å betale stemmer i FIFA, vekker til gjengjeld engasjement i fotball-verdenen.

Korrupsjonsanklagene mot Det internasjonale fotballforbundet FIFA er fortsatt ikke sluttbehandlet. Også den hjemlige striden er på to spor. Hvorvidt boikott kan forventes å være det mest effektive virkemiddelet mot urett, vil som regel kunne diskuteres. For den norske boikottsiden har aksjonen etter hvert rettet seg mest mot FIFA.

Fotball-Norges ambisjoner om en ledende rolle i en idrettskamp for menneskerettigheter og mot uhumskheter i FIFA, krever alliansebygging — og klar tale i internasjonale fora, slik fotballtinget ga klar beskjed om.

Men en forutsetning er at forbundsledelsen lykkes med det første leddet i Terje Svendsens konklusjon, å stå sammen. Qatar-VM bør bli et vendepunkt, på flere måter

Minileder: Heia på Idrettsheia

Etter at Salangens trener Andreas Seipâjârvi uttalte at «Hvis kulturminister Abid Raja våger å komme på Idrettsheia skal jeg være den første til å be han forsvinne», rykket klubbledelsen ut og sa at dette ikke er klubbens holdning. «Alle er velkommen til Idrettsheia», sier leder i SIF Fotball, Stian Eggen.

Heia fotballen, heia Salangen!