Mot valgthriller av de sjeldne i Troms

DUELL: Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Per-Willy Amundsen (Frp), Ivar B. Prestbakmo (SP) og Nils-Ole Foshaug (Ap) kjemper om to plasser på Stortinget. Det kan bli svært spennende hvem som stikker av med seieren i valget. 

leder


Kampen om de fem faste plassene på Tromsbenken i Stortinget kan bli litt av en thriller. Det blir trolig to ulike kamper: Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil kjempe om ètt av setene, mens Fremskrittspartiet og SV vil kjempe om et annet. Det kan stå om svært få stemmer — og derfor blir valgkampen de tre neste månedene helt avgjørende.

Tirsdagens meningsmåling som Norstat har gjort for NRK viser at Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet er sikret èn plass hver med god margin. Andremandatet Sp og Ivar B. Prestbakmo hadde ved siste måling i april er nå overtatt av Ap og Nils Ole Foshaug på den ferske målingen.

Men marginene er fortsatt små, og vinden kan snu igjen — til tross for en solid framgang på 5,4 prosentpoeng for Ap sammenlignet med målingen for to måneder siden. Ingenting er avgjort.

Troms valgdistrikt har fem direktemandater, det vil si fem politikere som får plass på Stortinget basert på stemmetallene i Troms. Den andre plassen som det kjempes om, er en kamp mellom Frp og SV. I dag er det Frp som har distriktsmandatet — og det er stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen som har den plassen.

Men denne meningsmålingen viser at velgerne i Troms flykter fra Frp. Partiet har en oppslutning på 12 prosent i denne meningsmålingen. Ved valget i 2017 fikk partiet over 18 prosent av stemmene.

SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes har vært inne på Stortinget i to runder med et utjevningsmandat. På denne meningsmålingen har SV ei oppslutning på 10,6 prosent — og ligger dermed rett bak Frp i kampen om direktemandatet.

Den ferske målingen viser at Ap passerer Sp i Troms og igjen er største parti med en oppslutning på 24,4, prosent. Men det skiller bare 0,6 prosentpoeng til Sp, som får 23,8. Jevnere kan det knapt bli — mnen denne målingen kan tyde på at Ap er i ferd med å lykkes med sitt fokus på distriktspolitikk og med sin knallharde jobb med å gjenerobre Nord-Norge. Ja til jernbane i nord, fokus på fiskeripolitikk og en ny Nord-Norgeplan kan ha bidratt i positiv retning.

Den store spenningen er nå knyttet til hva som skjer i valgkampen framover, og innspurten mot valget i september. Ap har tydeligvis fått fart på valgkampmaskineriet, og akkurat nå går det Nils Ole Foshaug, den joviale målselvdølens vei. Også fordi erfaringen viser at velgere som er i tvil ofte lander på det «trygge og vante» — som for mange i Troms kan være det gamle styringspartiet Ap.

Distriktspolitikk og nordområdene blir svært viktig i dette valget. og det er mange om beinet for å markere seg. Det bekreftes av at Høyres toppkandaidat Erlend Svardal Bøe har sagt at han vil stemme for jernbane i nord, uansett hva hans parti mener...

Minileder: I skyene

Det nye flyselskapet Flyr skal samarbeide med ølbryggeriet Mack på flyvningene i Nord-Norge.

Her kan det komme til å ta helt av.