Tiltakssonen — ikke noe for Midt-Troms

LEGENDARISK: Anders Aune — mannen bak tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark. 

leder

Høyres tre toppkandidater i nord har lansert ideen om å utvide tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark til å omfatte hele Nord-Norge. Det er neppe noen god løsning, verken for vår region, resten av Nord-Norge — og i alle fall ikke for de som i dag nyter godt av tiltakene — lengst nord i landet. Skal vår region få tilgang på nye «goder» bør det vurderes helt andre tiltak.

Vi er helt på linje med redaktøren i Altaposten, Rolf Edmund Lund, som skriver: «Det er mulig Høyres tre toppkandidater i nord lanserte det i beste mening, men en utvidelse av dagens tiltakssone kan i verste fall vanne ut hele ordningen og sette den i fare». Det er en klok konklusjon fra redaktøren med ståsted i Alta.

Trioen Vetle Langedahl fra Finnmark, Erlend Svardal Bøe fra Troms og Bård Ludvig Thorheim fra Nordland la i NRK nylig stolt fram en milliardpakke, spesielt rettet mot studenter i nord. Det handler om hele ti nye tiltak. Det viktigste var rappet fra den politiske legenden Anders Aunes sagnomsuste, vellykkede og betimelige solo-opprør på vegne folket i Finnmark og Nord-Troms for mer enn 30 år siden.

Tiltakssonen ble da vedtatt på Stortinget — og det hersker neppe tvil om at den ble vellykket for folk i nord. Spesielt har skattefordeler og nedskrivning av studielån betydd mye — spesielt for rekrutteringen av folk og kompetanse. Kritikere kan selvsagt påpeke at fraflyttinga har fortsatt og i perioder eskalert. Men det store spørsmålet er hvordan situasjonen i nord har vært uten tiltakssonen. Etter all sannsynlighet mye, mye verre.

Tiltakssonen har vært helt avgjørende for å skaffe arbeidskraft til mange av kommunene. Nullsats på moms har også vært avgjørende for næringsvirksomhet mange plasser. Anders Aune, trønderen som flyttet til Finnmark på 1950-tallet og i en periode var fylkesmann, forsto Finnmarks utfordringer. Han ble innvalgt på Stortinget i 1969 for Finnmark Ap, og satt fra 1989 til 1993 som representant for den såkalte Aune-lista, eller «Framtid for Finnmark» som den egentlig het. Det var da tiltakssonen ble etablert.

Nå er spørsmålet: Bør resten av Nord-Norge få de samme tiltakene? Svaret er nei, fordi tiltakssonen er hundre prosent basert på en utjevning av ulempene helt nord i landet. Forslaget fra Høyre-toppene vil sette hele tiltakssonen i spill. Det vil være uklokt, selv om det er valgkamp. Dersom hele Nord-Norge skal med, vil kostnadsøkningen vil bli så stor, at det vil vanne ut tiltakene og dermed gjøre vondt verre.

Å pønske ut gode og langsiktige strategier og andre tiltak i Nord-Norge bør imidlertid fortsatt stå på agendaen, ikke minst for å bøte på eksempelvis sykepleier- og lærermangelen. Men det er en helt annen debatt enn en utvidelse av en vellykket ordning helt i nord i landet.

Minileder: Blågul

Fisker Stig Høybakken fra Senja fikk nylig ei blåkveite som var blå på den ene sida og gul på den andre.

Kveita må jo åpenbart være svensk. Det ble imidlertid ikke tatt på Svens(k)grunnen, men på Mulegga.