Korona-sertifikat kan bety flere vaksinerte

ÅPENT: Statsminister Erna Solberg mener et korona-sertifikat kan gi et åpnere samfunn raskere. 

leder

Regjeringens plan for et korona-sertifikat kan bety at flere velger å vaksinere seg. Sertifikatet innebærer at de som er vaksinert og havner under definisjonen «beskyttet» i større grad kan reise til utlandet, delta på større publikumsarrangementer og reise på cruise. Det er et viktig steg i retning av et mer åpent samfunn med stadig færre restriksjoner.

Uroen rundt koronavaksine og eventuelle bivirkninger, har skremt mange fra å vaksinere seg. Heldigvis er ikke situasjonen i Norge så ille som mange kanskje tror. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) i forrige uke viser at 84 prosent av befolkningen nå vil vaksinere seg mot korona. Det er det høyeste tallet siden FHI begynte å måle i fjor høst. Korona-sertifikatet kan få enda flere til å si ja til vaksine, tror myndighetene.

Åtte av ti spurte svarte sist uke at de vil vaksinere seg. Sammenlignet med andre land er det svært høyt — og det er en enorm tillitserklæring til norske helsemyndigheter i en svært krevende tid. De som ikke ønsker å ta stikket har en legitim frykt for bivirkninger. Dessverre florerer det også med konspirasjonsteorier og ukvalifisert synsing.

Da de første meldingene kom om mulige bivirkninger ved noen typer vaksiner, var reaksjonene preget av usikkerhet. Norge vedtok klokelig å avvente situasjonen. Det skapte ro — og en fornuftig debatt rundt problemstillingen. Vaksiner har alltid vært omgitt av en viss skepsis. Helsemyndighetenes «medisin» for å svare på skepsisen er åpenhet om vurderinger som gjøres. Åpenhet skaper tillit — og det er denne tilliten vi nå ser resultatet av.

Et korona-sertifikat kan hjelpe oss på veien videre slik at et stort nok antall nordmenn blir vaksinert og vi oppnår flokk-immunitet. Statsminister Erna Solberg sa på pressekonferansen onsdag at regjeringen ønsker å bruke korona-sertifikatet til å åpne opp mer, og kunne holde mer åpent gjennom resten av pandemien. – Vi ønsker å lage et sertfikat som på en sikker måte kan dokumentere hvem du er, om du har fått vaksine, nylig hatt negativ test eller hatt korona. Det kan vi bruke til å åpne opp samfunnet mer og tidligere, sa statsministeren, med håp om at sertifikatet kan være på plass både i Norge og EU i løpet av juni.

Rent teknisk vil også vaksinesertifikatet utvikle seg. Allerede nå skal man kunne se sin egen status for vaksine og testresultat på helsenorge.no. I begynnelsen av juni skal de kunne verifisere din identitet og status ved bruk av en QR-kode. Mot slutten av juni er håpet å få dette samkjørt med EU-sertfikatet.

Fortsatt er det usikkerhet knyttet til åpningsplanen av det norske samfunnet. Men det er åpenbart at korona-sertifikatet blir et viktig bidrag framover, både til at flere vil vaksinere seg og at samfunnet gradvis kan åpnes mer opp.

Minileder: Godt trent

Beskjeden til både breddefotballen og 2. divisjonslagene onsdag fra myndighetene er «å vente litt til» før fullverdig trening og kamper kan igangsettes.

Hvis det er noe klubbene har trent mye på det siste året, er det nettopp å vente.