Samling i bånn av meningsmålingene

Mange andre partier har lenge blankpusset de samme hjertesakene

Folkebladet på lederplass, torsdag 22. april 2021

ROLIG: Partileder Guri Melby sier hun ikke har panikk på tross av reformhavari og dårlige meningsmålinger.  Foto: Lise Åserud

leder

De siste partimålingene blir ingen vitaminsprøyte på helgens Venstre-landsmøte. Sperregrensen er stadig noe som skimrer et sted der oppe. I VG tar Guri Melby selvkritikk for å ha vært for mye statsråd og følgelig for lite partileder. Det kan høres ut som et paradoks. Å sitte i regjering, til og med i den regjeringskonstellasjonen partiet gikk til valg på, burde jo gi gode muligheter til å vise seg frem.

Problemet kan ikke være at Erna ikke lar juniorpartnerne få skinne, som det gjerne heter. Iskanten for oljeleting er trukket sørover, og viktige havområder er vernet, for å liste opp to vinnersaker for Venstre.

Mye av forklaringen ligger nok i koalisjonsregjeringers kompromissfylte hverdag, særlig for små partnere i en mindretallskoalisjon. At «århundrets rusreform» ser ut til å strande på opposisjonen i Stortinget, oppleves selvsagt som et alvorlig nederlag for reformarkitekt Venstre. En annen hjertesak, fullføringsreformen for videregående, kan føyes til listen.

Under pressekonferansen foran landsmøtet forsikret partileder Guri Melby, på et direkte spørsmål, at hun ikke har panikk tross målingstall og reformhavari. Slikt bør man heller ikke ha anlegg for når man skal lede Norges eldste parti. Den mangslungne partihistorien rommer eksempler både på å gjenoppstå etter utradering fra Stortinget og å plutselig ha flere Venstrefolk ved Kongens bord enn i stortingssalen.

Temperaturen i lederkampen etter Trine Skei Grandes brå sorti i fjor høst viser jo at det står til liv. Men hos pollofpolls.no, som beregner snittet fra alle målingsbyråene, har Venstre ligget stabilt pluss/minus tre prosent hele det siste året — og uten synlige utslag etter Melbys ledervalgseier.

Å blankpusse partiprofilen er hovedoppdraget for ethvert landsmøte. I dette tilfellet vil det blant annet gjelde programforslaget som setter bom for nye olje- og gasslisenser — i strid med den regjeringsplattformen Venstre står bak, og som neppe vil bli særlig endret dersom Solberg-regjeringen skulle få fornyet mandat til høsten.

På samme måte vil partnere i enhver regjering måtte leve i spennet mellom blankpussing og kompromisser. Men Venstres utfordring er at så mange andre partier så lenge har blankpusset de samme hjertesakene.

Minileder: Motsug!

Lise Hay fra Finnsnes blir den første namsfogden for hele Troms — og det nye namsdistriktet med all sivil rettspleie i Troms politidistrikt skal ledes fra Finnsnes.

Se der ja — en statlig arbeidsplass til Finnsnes og Senja! Motsuget virker!