Så kynisk at det knapt er til å tro

STOPP: Planene om en europeisk superliga møter massiv motstand.  Foto: Peter Dejong

leder

Det mest oppsiktsvekkende med avtalen om en ny superliga for de største europeiske fotballklubbene, er at det ikke finnes andre argumenter for planene enn ren, pur kynisme. De store, sterke og rike skal ha mer, på bekostning av de mindre klubbene. Og gigantklubbene legger heller ikke skjul på det. Det er bare penger det handler om. Fotballsupportere verden rundt tror knapt det de ser.

De rikeste klubbenes ønske om en superliga helt for dem selv, er et så dårlig, usolidarisk og borti staur og vegger dårlig forslag at det bare vil ramme fotballen, og gjøre fotballkulturen mange av oss er en del av, så mye fattigere.

Vi har hørt om planene før, men de fleste har vel trodd at det var et pressmiddel overfor UEFA for at mer av Champions League-pengene skulle havne på storklubbenes konti — mange av dem gjeldstynget og under sterkt økonomisk press. Men nå er det altså alvor:

12 av Europas mest kjente fotballklubber har undertegnet en avtale om en superliga for å spille mot hverandre, og beholde mer av pengene fra TV-rettigheter, publikum og sponsorer selv. Planene har reist en vegg av kritikk, ikke minst fra blodsupportere som truer med å melde seg ut. «Den europeiske fotballfamilien» er i fullt opprør. Trolig er det bare de hundretusenvis av fotballsupportere som kan stoppe en slik hinsides plan i fødselen.

De seks engelske, tre spanske og tre italienske storklubbene blir også møtt med enorm politisk motstand. Den britiske statsministeren Boris Johnson truer med å ta alle midler i bruk for å stoppe Super League, og får følge av flere andre statsledere. Og truslene om både milliard-erstatninger, utestengelse fra både landslag og Champions League med umiddelbar virkning, hagler mot de 12 klubbene.

Avtalen mellom de 12 klubbene skal være bindende og gjelde i 23 år. I går verserte rykter om at de engelske klubbene vurderer å trekke seg fra avtalen, og både managere og spillere har stått fram som klare motstandere av superligaen. Det er også verdt å merke seg at tyske og franske toppklubber som er forespurt om å bli med, har sagt nei til å delta.

Superligaen vil spenne bein på det europeiske fotballforbundet UEFAs mesterliga og europaliga, og skape en konflikt som vil ramme den europesiske fotballen tungt. Fotballekspert på Sky Sport, Gary Neville, sier forslaget er en skam for fotballen — og han er særlig skuffet over sitt eget gamle lag, Manchester United, samt Liverpool — som har svært mange tilhengere i Norge.

Når supportere står sammen har de vist at de har mye makt — eksempelvis i kampanjen for boikott av VM i Qatar. Det er supporterne som sørger for inntekter, og de sitter på nøkkelen til å stoppe de absurde og grådige planene om superligaen.

Minileder: På skinner?

Et klart flertall på Stortinget vedtok i går å starte byggingen av Nord-Norgebanen. «Uansvarlig og urealistisk», sier samferdsensminister Knut Arild Hareide (KrF) om vedtaket.

Litt tidlig å si at banen er på skinner, kanskje.