Ny høytid med restriksjoner

Selv om Høie har bedt tynt om at vi holder oss i ro, vil noen likevel reise

Folkebladet på lederplass, onsdag 31. mars 2021

DROPPES: Helseminister Bent Høie oppfordrer til bruk av munnbind, men mange dropper det.  Foto: Ørn E. Borgen

leder

Påska er igjen over oss, og for andre året på rad i en form vi mer enn gjerne skulle sluppet. Som i fjor er det besøksrestriksjoner, overnattingsbestemmelser og formaninger om å unngå reise. Som i fjor preges landet av covid-19 og en pandemi som tok mye lengre tid å få kontroll på enn det vi og hele verdenssamfunnet hadde håpet på.

For dessverre har de som sa at dette komme til å ta langt tid, fått rett. Det var ikke nok med et krafttak opp mot sommeren 2020. Det holde ikke å ta ekstra ansvar i høstferien. Det hjalp ikke å ha strenge regler for juleferinga. Og vinterferien var mer eller mindre full krise i deler av landet. Og dermed blir påska 2021 noenlunde som i fjor.

Slik sett kan man si at vi ser tendensen til den første «normalen». For aller første gang gjør vi noe covid-relatert vi har gjort før, feirer ei høytid med strenge restriksjoner. Som vi skulle sluppet — akkurat det.

Og særlig her i vår region, der smittetallene fortsatt er ekstremt lave. Det samla smittetallene i hele regionen er så vidt passert 100 på ett år, i en region med 30.000 innbyggere.

Og likevel må altså folk i eksempelvis Lavangen og Dyrøy, med tre og to smittedde, etterleve de samme besøks- og overnattingsreglene som innbyggere i Viken. Man skal ha evnen til å selge sand i Sahara og snø på Nordpolen om man skal få den til å gå inn som forståelig.

En runde i butikkene lokalt kan også bekrefte dette til en viss grad. Helseministeren har bedt alle bruke munnbind i forretninger der man ikke kan holde to meters avstand. Den har de færreste kjøpt.

Kun noen få velger å følge rådet. Og butikkene later til å la det være greit. Noen velger å ha munnbind på de ansatte, men ingen andre enn Cirkle K har stilt krav om munnbind for de som skal inn for å handle.

Selv om helseminister Bent Høie har bedt tynt om at vi holder oss i ro, vil noen likevel reise. Noen vil komme hjem, til hytta eller reise forbi. Forhåpentlig har de ikke med seg et hypersmittsomt mutantvirus i bagasjen.

Men det er altså kun forhåpentligvis. Sikker kan vi ikke være. Derfor er munnbind, avstand og hygiene faktisk de beste rådene i ei ellers rådvill tid.

Minileder: Ekte stjerne

Erik Valnes (24) kunne endelig hedres på hjemmebane i Sørreisa tirsdag etter å ha blitt verdensmester på ski. – Du er vår verdensstjerne, sa ordfører Jan-Eirik Nordahl.

Kommunen med tre stjerner i kommunevåpenet har fått ei ekte.