Fotballforbundet må våkne

STOPP?: Onsdag leder Ståle Solbakken sin første landskamp mot Gibraltar. 

leder

Tromsø ILs initiativ til at Norge bør boikotte fotball-VM i Qatar befester seg hos stadig flere. Nå er det også flertall for det blant det norske folk. Det viser en fersk spørreundersøkelse Respons Analyse har utført på oppdrag for VG. Stadig flere klubber har kastet seg på TILs initiativ, og motstanden mot at Norge skal delta i Qatar har også økt i opinionen.

Det skjer proporsjonalt med økende oppmerksomhet i media, hvor det avdekkes tiltakende mengder med korrupsjon og grufulle arbeidsforhold for arbeiderne på de provisoriske stadionanleggene som bygges.

Norges Fotballforbund ønsker det man litt tåkete kaller en «dialoglinje», der de mener at den beste måten å endre de på alle måter svært kritikkverdige forholdene på, er å delta i mesterskapet, samtidig med at man forteller de qatarske myndighetene at det de holder på med er skikkelig dumt.

Tilnærmingen er ubegripelig naiv, og det er god grunn til å spørre om de i det hele tatt faktisk oppriktig tror på dette selv, eller om en potensiell deltakelse for Norges herrelandslag oppleves viktigere (det er fortsatt en teoretisk sjanse for at Norge kvalifiserer seg).

I undersøkelsen fra Respons svarer 55 prosent av de spurte at Norge bør boikotte Qatar-VM. 25 prosent har svart «vet ikke», mens bare 20 prosent svarer at de mener boikott er feil virkemiddel. Selv med alt av feilmarginer og forbehold er responsen utvetydig. Denne såkalte dialoglinjen har overhodet ikke støtte hos flertallet blant folk, og man bør derfor agere deretter.

Norges Fotballforbund sier de er ikke overrasket over de klare tallene. NFF nekter likevel for at de er skuffet over at spørreundersøkelsen peker mot at veldig mange i Norge mener boikott er det eneste riktige. NFFs stilling til Qatar-spørsmålet vil bli vedtatt på et ekstraordinært forbundsting som skal avvikles 20. juni. Da kreves det kun et simpelt flertall for å vedta en Qatar-boikott, og denne undersøkelsen vil legge ekstra press mot NFF.

Det ekstra pikante med situasjonen er at Ståle Solbakken i dag har sin først kamp som ny landslagssjef. Han kan derfor oppleve å lede Norge i bare noen få kamper, før laget altså trekker seg ut og heller begynner å se frem mot neste EM, to år etter. Det får så være. Vi kan ikke sitte å se på at slavearbeid og gjentatte brudd på grunnleggende menneskerettigheter skjer foran øynene på oss, bare for at vi ønsker å være med på en fotballfest.

I beste fall blir Norges boikott starten på noe større, der forhåpentligvis andre land følger etter. Trekker et av de store seg, kan dominoeffekten bli større og sterkere enn arrangementet tåler. Det minste vi kan gjøre i mellomtiden er å ta det rette valget, gå inn for en boikott, og ha egen samvittighet ren.

Minileder: Motsug

Målselv fjellandsby ønsker tromsøværingene velkommen, og er ikke redd for at de vil ta med seg smitte i påsken,

I påskehøytiden gjelder det motsatte Tromsø-suget.