«Vi må bare være bedre enn Erna»

MOTBAKKE: Erna Solberg må gå en ekstra motbakke hun burde klart seg uten. 

leder

Erna Solbergs famøse brudd på smittevernreglene er til å bli helt matt av. Det er eksemplets avmakt — og det er slett ikke bra for det hele denne dugnaden har vært basert på; Tillit til helsetopper og politikere og til hverandre. Men vi må bare gå den siste motbakken og vise at vi er bedre enn Erna. Og mens hun venter på om det blir bot eller ikke, får hun bare være sint på seg selv.

Erna Solberg har lagt seg så flat som det er mulig for en politiker. Det måtte hun selvsagt etter NRKs avsløringer av familiefestene på Geilo, der mer enn ti personer var samlet for å feire statsministerens 60-årsdag.

Erna Solbergs feiltrinn må aldri få lov til å svekke moralen i folket. Men koronablemma er «farlig», som VG-kommentator Hanne Skartveit skriver. Fordi Erna er frontfiguren i hele Norges kamp mot smittespredning. Hun har stått stødig, og har som en fotballmanager innprentet oss med at vi må spille sammen og jobbe som et lag mot koronahelvetet.

Nå har hun sviktet, på et så grunnleggende område at det er vanskelig å forstå at det er mulig. Noen mener Erna bør gå. Det er å dra det alt for langt. Men hun må etterforskes og eventuelt få en straff på lik linje med hvem som helst. Og det er neppe noen tvil om at hun politisk sett er delvis «berget» av en like famøs hotellfest i Bodø, der Aps nestleder Bjørnar Skjæran festet med partikamerater på en suite og brøt smittevernregler i søkk og kav.

Det skjer mens alt som er gøy har har vært avlyst, alt fra konfirmasjoner, bryllup, konserter og vennefester til treninger og kamper. Folk har hørt nøye etter på pressekonferanser med Erna Solberg og Bent Høie, de har googlet og finlest regelverk i et forsøk på å få med seg alle detaljer i myndighetenes stadig skiftende anbefalinger og påbud. Erna Solberg har gang på gang takket folket for innsatsen, og latt seg imponere av dugnadsånden. Da kan man bare ikke feile selv. Det skjedde, og det er ikke rart at folk er både fortvilet og sint — og at Erna er sint — på seg selv.

Erna Solberg har gjentatte ganger sagt unnskyld. Det skulle bare mangle, og det hjelper litt, selv om det nesten ikke er til å tro at en statsminister som ellers er kjent for en detaljkunnskap av en annen verden, ikke har fått med seg en av de viktigste reglene for smittevern; At det er begrensninger og klare tall for hvor mange vi kan være samlet på samme sted,

At dette skjer akkurat nå, når en tredje bølge skyller inn og påsken snart står for døra med nye utfordringer, gjør ikke saken bedre. Tvert i mot. Men saken er ikke ille nok for mistillit. Men Erna Solberg har noen mil å gå for å bygge ny tillit. Det blir en ekstra motbakke hun burde klart seg uten.

Minileder

Oslo oversett?

Under pressekonferansen om Nasjonal Transportplan fredag spurte Avisa Oslos journalist om «hvorfor Oslo er oversett i Nasjonal transportplan?»

Sånn kan også verden sees, med Oslo-brillene på.