«Vaksinen — ikke problem, men redning»

HYSTERI: Vi må unngå massehysteri rundt bivirkninger av vaksinene. 

leder

Det er kun vaksine som til syvende og sist kan sette en stopper for denne pandemien. Da må ikke en pause i AstraZeneca-bruken tas til inntekt for en generell motstand mot koronavaksinering. En omfattende motstand vil kun føre til at vi står enda mer maktesløse mot det potensielt dødelige viruset enn situasjonen er nå. Vaksinen er ikke et problem. Den er redningen.

Etter en melding om et dødsfall i Danmark, der pasienten hadde fått blodpropp etter å ha mottatt AstraZeneca-vaksinen, valgte også Norge å sette vaksinasjon med AstraZeneca på pause til man har fått kartlagt situasjonen. Lignende tilfeller her til lands har forsterket alvoret i situasjonen. De europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) har derfor iverksatt en undersøkelse av AstraZeneca-vaksinen.

Også i vår region har helsearbeidere blitt syke etter vaksinering med AstraZeneca, kunne smittevernlege Karsten Kehlet i Senja bekrefte ovefor Folkebladte torsdag. Men bivirkningene har ikke vært alvorlige lokalt.

Torsdag kom også nyheten om at en gruppe på Rikshospitalet har funnet sammenheng mellom bruken av vaksinen og at helsearbeidere har blitt alvorlig syke. Det er bra å se at slike hendelser blir tatt på det største alvor. Det er en tragedie for dem som er rammet og deres pårørende, og det er helt rett at man nå avventer mer informasjon om hvorvidt det er en sammenheng mellom vaksinen og tilfellene med blodpropp.

All vaksine, og alle medisiner, etterfølges av et forbehold om bivirkninger. I likhet med operasjoner og andre medisinske inngrep har også massevaksinering et visst element av risiko. Når da et så omfattende vaksinasjonsprogram som vi nå er vitne til blir rullet ut verden over, i kampen mot en global pandemi, ville det nesten vært underlig om det ikke skjedde med noen uheldige tilfeller.

Mer enn 11 millioner doser av COVID-19 vaksinen AstraZeneca var ved utgangen av forrige uke satt i Storbritannia. Rapporter om blodpropp er så langt ikke høyere enn det som ville ha forekommet naturlig i den vaksinerte befolkningen, uttalte Phil Bryan, sjef for vaksinesikkerhet i det britiske legemiddelverket i en pressemelding. Der fortsetter også vaksineprogrammet som planlagt.

Til tross for noen bekymringsfulle hendelser, påligger det likevel både pressen, myndighetene og hver og en av oss et ansvar å unngå massehysteri, og dernest nøre oppunder den delen av vaksineskepsisen som er konspiratorisk og virkelighetsfjern. For det siste vi ønsker nå er en tiltagende styrke i den rene vaksinemotstanden.

Følgene av dette vil være dramatiske, da et massivt vaksineprogram som dette er alltid må være tuftet på frivillighet.

Minileder

Venna for livet

Konserten med Halvdan Sivertsen i kulturhuset på Finnsnes fredag kveld er avlyst på grunn av koronapandemien. Vi ser fram til normale tider og ny konsert.

For husk: Hver gang vi møtes, har vi det bra.