Fremskrittspartiet etter Siv-epoken

Listhaug brukte innestemme til spørsmålene om regjeringssignaler

Folkebladet på lederplass, mandag 22. februar 2021

EXIT: Siv Jensen forlater Frp-skuta — og Sylvi Listhaug overtar roret.  Foto: Fredrik Hagen

leder

Etter 24 år på Stortinget og 15 år som partileder er det høyst forståelig med et behov for å få mer tid til andre ting i livet. Det mest overraskende ved Siv Jensens sorti er valget av tidspunkt, syv måneder før valget. I Siv-epoken har Frp gått fra fullblods protestparti til regjeringsansvar, der hun selv nøt stor respekt som finansminister — selv om rekordartet oljepengebruk gjør jobben mer takknemlig.

Regjeringsbruddet, som partilederen ikke hadde planlagt, begrunnet hun med grå og kjedelige resultater for Frp. Strekket i Solbergs firepartilag ble for stort. Men verken nyvunnen frihet eller deltagelse i firerbanden med Ap, Sp og SV ga annet enn videre fall på målingene.

Identitetsproblemer og husbråk utgjør de fremste årsakene til målinger helt nede på sekstallet. Så hvor går Frp etter Siv-epoken? Sylvi Listhaugs innledning på fredagens pressekonferanse lød som en tiltredelsestale, med noen formelle forbehold om at landsmøtet vil ha henne.

Det er det neppe tvil om at landsmøtet vil, heller ikke for Ketil Solvik-Olsens del som nestleder. Siv Jensen hadde solid ryggdekning i partiet da hun fravek sitt tidligere løfte om ikke å opptre som privatpraktiserende valgkomite — og utpekte de to.

Med sin lange fartstid og mange roller utgjør de et sterkt lederteam. Og viktig, i den bølgedalen partiet befinner seg i, er det at to som gjerne plasseres i hver sin partifløy fremstår som en samstemt ledelse. Dette tenner et håp om å vinne tilbake ikke minst den store gruppen frafalne som har satt seg på gjerdet.

I fredagens tale listet Listhaug opp kjernesaker som gjør Frp gjenkjennelig som enkeltmenneskets forsvarer, med stram asylpolitikk og nei til symbolpreget, dyr klimapolitikk.

Ansvarlig budsjettpolitikk var ikke med på listen. Men uansvarlige milliardutspill — utenom både koronatiltak og budsjettforlik — har hittil ikke gjort særlig inntrykk på velgerne.

Listhaug brukte for øvrig innestemme til spørsmålene om regjeringssignaler foran høstens stortingsvalg, og henviste til strategien som partiet senere skal ta stilling til. Listhaug har beskrevet regjeringsoppbruddet som å slippe ut av et fengsel. Den ansvarlige regjeringspartneren blir trolig ikke den mest synlige del av Frp etter Siv-epoken.

Minileder: Noen snille i baren?

Fra tirsdag denne uka åpner for regjeringen for mer idrett for barn, mens skjenketidene for utestedene innskrenkes.

De åpner for barn og stenger baren.