Frp har har ikke så mye å feire

Å knytte seg så tett til de rødgrønne, uten mer tydelige sakseierskap, kan imidlertid være risikabelt frem mot valget

Folkebladet på lederplass, onsdag 17. februar 2021

ETT ÅR: Det er ett år siden Frp og Siv Jensen trådte ut av regjeringa.   Foto: Vidar Ruud, NTB

leder

Dersom Frp skal feire ettårsjubileet for sitt regjeringsoppbrudd denne uken, er det mye som vil overdøve smellet fra champagnekorkene. Etter et blaff ved bruddet, kom det målinger helt ned mot halvering av valgresultatet i 2017. Bildet gjentas ved inngangen til valgåret 2021, der Frp på enkelte målinger er mindre enn SV, og hvor bare Ap har mistet flere velgere siden forrige valg. Den politiske unntakstilstanden i koronatiden er for lengst opphevet. Så hvorfor har ikke Siv Jensens parti lykkes bedre etter frigjøringen fra regjeringsansvar?

Ap stjeler våre klær mens vi bader, lyder et ofte resirkulert Jan P. Syse-sitat fra 1989. Den daværende Høyre-statsministeren mente konkurrenten hadde overtatt noen sentrale deler av Høyre-politikken. Dagens Sp-suksess gir Frp-ledelsen samme opplevelse. For når Sp går til værs og Frp i motsatt retning, skyldes det ikke bare kampen mot «Solberg-regjeringens sentraliseringspolitikk», som Frp jo har vært med på. Det handler også om det Frp var best på i tidligere tider, å være først ute med å fange opp misnøye over det meste av saksregisteret. Eksempelvis var det Sp som sikret seg eierskap til kravet om raskere vaksinering og brudd med EUs vaksinesamarbeid.

Partiet sliter med å definere seg selv, og spises opp av intern uro i de største byene, påpeker Minerva-spaltist og tidligere Listhaug-rådgiver Espen Teigen. Eksklusjonen av liberalnasjonalister, eller hva de kalte seg, viser en ideologisk retningsstrid i trumpismens kjølvann – mens Sp er på fremmarsj i både store og mindre byer. Nå er Listhaug og Jensen både høyt og lavt med å angripe regjeringen og jekke opp koronatiltak. Dette har ført Frp inn i «firerbanden» sammen med Ap, Sp og SV, men Sp tar gevinsten.

Å knytte seg så tett til de rødgrønne, uten mer tydelige sakseierskap, kan imidlertid være risikabelt frem mot valget. Når Frp samtidig holder fast ved læresetningen om ikke å støtte en borgerlig regjering partiet ikke er med i – men valgte å bryte opp fra – har ledelsen noen pedagogiske utfordringer overfor velgere som er opptatt av regjeringsspørsmålet. Og folk flest har for lengst glemt «nok er nok»-faktoren foran regjeringsbruddet for et år siden, den norske IS-kvinnen med sykt barn.

Minileder: Vinter

Etter en snøfattig vinter lavet det ned før og i løpet av sist helg. Nå skal det bli bedre, ifølge meteorologenes langtidsvarsler.

La oss håpe at det var hele vinteren som kom på én gang og at skiføret vil vare løpet ut.