Rasismen pipler opp fra bunnen

MODIG: Beundringsverdig av Frode Følstad å stå åpent fram om rasismen han opplevde. Dette bildet er tatt da han var trener for FK Senja.  Foto: Thomas Olsen

leder

At folk i 2021 opplever å bli trakassert på grunn av hudfargen sin er knapt til å fatte. Det sier dessverre også noe om at vi ikke er i mål med å kvitte oss med rasismen i samfunnet. Familiemannen Frode Følstad, tidligere trener for FK Senja og med nær tilknytning til Midt-Troms, opplevde sist lørdag gjentatte, rasistiske tilrop og meldinger fra en person i en matkø på Jekta Storsenter i Tromsø.

Det var på lyse dagen, og han var der sammen med sine tre barn. Flere vitner har bekreftet den sørgelige episoden, og saken er anmeldt. Saken Følstad står frem med i avisa iTromsø er rystende og stygg.

Hva er det egentlig som skjer? Når folk får slengt etter seg kommentarer som «Du skal bare komme deg tilbake til hjemlandet ditt», er det knapt til å skjønne. I 2021 skulle man virkelig tro og håpe at vi hadde kommet lengre som samfunn.

Nå er det viktig å påpeke at dette ikke er normalen, at denne formen for åpenlys og utilslørt rasisme tilhører sjeldenhetene — og at dette på generell basis fordømmes av samfunnet. Likevel skjer det. Episoden Frode Følstad opplevde har også skapt voldsomme reaksjoner fra folk. Støtten fra publikum og lesere er overveldende. Folk tar til tastaturet og markerer avstand fra og forakt for både den spesifikke episoden og rasisme generelt. Også kommentarfeltene i sosiale medier er oppløftende lesning.

Om episoden er aldri så lite representativ for hva som er normalt, er det likevel bedrøvelig å registrere at slike holdninger fortsatt pipler opp til overflaten. Det var en debatt som gikk i fjor, i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsen i USA, der det ble diskutert om det overhodet er rasisme i Norge, noe som satte sinnene i kok hos dem som dessverre har opplevd rasisme her i landet.

Folk med mørk hudfarge sto frem. Det gjorde også folk med navn som de opplever plasserer dem bak i køen i jobbsøknader, for ikke å glemme den rasismen mange samer opplever i Norge. Aksjonen #noknu i sosiale medier fikk mange til å stå frem med sine fæle og totalt uakseptable opplevelser, der deres samiske identitet har voldt dem problemer i dagens Norge. Vi er slettes ikke i mål.

Forrige lørdag feiret vi samenes nasjonaldag. Det ble markert behørig i både nasjonal og lokal presse, men vi skal ikke langt tilbake i tid før dette var helt utenkelig. Heldigvis går vi sakte, men sikkert, i riktig retning. Likevel er det ingen vits i å late som vi er kvitt rasismen for godt. Samehets, antisemittisme, diskriminering av andre hudfarger og beslektet trakassering er fortsatt noe flere opplever, og derfor er det ikke noe vi kan ta lett på.

Det er modig og beundringsverdig at Frode Følstad tør å stå åpent frem om episoden han opplevde på Jekta. Selv om den, heldigvis, tilhører unntakene, avdekker den at det fortsatt er viktig og nødvendig at vi som samfunn står sammen om å ta markant avstand til dette, og at vi slår ring om dem som opplever det.

Minileder: Dyre dråper

Torsdag var strømprisen så høy at en dusj fort kunne kostet deg 20 kroner, melder E24.

Litt av en kalddusj for økonomien.