Haster å åpne idrett for alle over 20 år

leder

Stadig flere kommuner trosser oppfordringen fra regjeringa og helsemyndighetene om å holde de over 20 år borte fra organisert idrett. Først ute i vår region var Bardu, tett fulgt av Målselv. Nå er det på tide at både Senja og de andre kommunene i regionen følger etter. Rekrutteringen til både langrenn, fotball, håndball og andre idretter er bokstavelihg talt i spill.

Ordfører Toralf Heimdal i Bardu forventer at regjeringen letter på restriksjonene, så raskt som mulig. Mandag ble det kjent at Bardu kommune åpner breddeidretten også for de over 20 år, med denne meldinga til sine innbyggere: «Bardu kommune åpner for aktivitet og breddeidrett for alle aldersgrupper fra mandag 08.02.21. Smittevernregler og avstandskrav må overholdes.»

Ordføreren mener dette er helt nødvendig for rekrutteringen.Heimdal, som selv har vært aktiv langrennsløper på toppnivå, trekker frem langrennssporten i kommunen, som er blant de som er avhengige av at det holdes åpent. – Vi har flere som har sluttet, og de får vi nok ikke tilbake. Det som nå ødelegges av rekruttering tar det lang tid å bygge opp igjen, uttaler Toralf Heimdal til Nye Troms. Han forventer at regjeringa allerede denne uka vil åpne opp betydelig for idretten og aktiviteter for de over 20 år.

Nå har Målselv kommune fulgt opp: «Målselv kommune har kommet frem til, at en på bakgrunn av lokale forhold lemper på anbefalingen gitt av nasjonale helsemyndigheter. Dette innebærer at kommunen åpner opp for at også voksne kan drive med organisert aktivitet innendørs. Alle lag og foreninger som nå åpner opp aktivitet bes følge smittevernreglene».

Det er en klok beslutning av Målselv. Kommunen mener det kan argumenteres for at den negative effekten på folkehelsen ikke står i forhold til potensiell smittereduserende effekt.

Med til sammen litt over 100 smittede i hele Midt-Troms-regionen — med totalt 30.000 innbyggere — er det lett å være enig. Det framstår meningsløst at kommunene i Midt-Troms skal ha samme restriktive regler for idretten som Oslo, Bergen og Trondheim.

Nord-Norge er grønt på EUs smittekart. Kommunene og de lokale helsemyndigheter synes å ha svært god kontroll på smittesituasjonen — så god kontroll at også de over 20 år bør slippes løs i fotballhaller, idrettshaller, gymsaler og i skiløypa.

Og er det noe denne pandemien har vist oss, er at kommunene og lokale helsemyndigheter har vært lynraske til å snu seg rundt dersom det skulle oppstå smittesituasjoner. Det er ingen grunn til å tvile på at det samme skulle skje dersom det oppstår smitte i idrettsmiljøet. Så derfor bør klarsignalet gis raskt til alle som sitrer etter å trene organisert.

Minileder: For ei suppe!

For å følge skjenkereglene serverer Fresh restaurant og bar i Hammerfest tomatsuppe til 50 øre til sine gjester.

«Ei tomatsuppe og en Bloody Mary, takk»!