En direktesendt skrekkfilm

Lyspunktet på en svart dag for USA

Folkebladet på lederplass, fredag 8. januar 2021

SJOKK: TV-bildene fra USA onsdag kveld var ubegripelige og sjokkerende.  Foto: Jose Luis Magana

leder

Amerikanere bosatt her i regionen var rystet langt inn i sjela av TV-bildene fra Washington onsdag kveld, så rystet at de ikke klarte mer og slo av. Det er en forståelig reaksjon på det som fortonte seg som en direktesendt skrekkfilm fra virkeligheten — eller fra den uvirkelige verden som USA nå framstår som. Det som skjer hos vår fremste forsvarsallierte og vårt store demokratiske forbilde er virkelig rystende.

At Donald Trump faktisk oppfordret mobben til å innta Washington og angripe kongressbygningen er så skremmende og avskyelig at det knapt finnes ord. Og selv om vi har blitt vant til det mest ufattelige fra denne uberegnelige narsissisten var dette utenfor all fatteevne. Så tragisk, så ødeleggende, så brutalt splittende i en nasjon som fra før har alt for mye å stri med, inkludert en koronapandemi fullstendig ute av kontroll.


Rystet etter at Kongressen i USA ble stormet

– Vi måtte skru av TV-en og koble det ut

Det var med sjokk og vantro Jesse Bodin og hans familie fulgte med på dramatikken fra Washington DC onsdag kveld og natt til torsdag. Til slutt klarte han ikke å se mer.


I sum framstår USA akkurat nå som en lokasjon for en dystopisk katastrofefilm. Og det er èn person som bærer hovedansvaret. Donald Trump kunne åpenbart gjort mye, mye mer for å begrense omfanget av koronapandemien i landet. I stedet har han bagatellisert og spredd løgner til folket. Og han kunne forhindret katastrofen i Washington. I stedet oppfordret han mobben til å angripe, og da han skulle be dem dra hjem, klarte han det kunststykke å gjenta at valget i USA var juks og stjålet fra republikanerne.

Amerikanere flest, enten de er republikanere eller demokrater, har alltid vært svært stolt av demokratiet sitt. Patriotismen innbyggerne har vist til denne smeltedigelen av en en nasjon har imponert mange, ikke minst fordi de egentlig stammer fra helt andre deler av verden, ikke minst Europa. Nå skammer de seg. Torsdag florerte det manipulerte bildet av Frihetsgudinnen med ansiktet i hendene på sosiale medier.

Trump har åpenbart hovedansvaret — men det melder seg flere spørsmål: Hva med partifellene blant republikanerne, som har latt han herje som en tulling uten å holde igjen, uten å korrigere? Hva med alle de som har forsvart alle hans rablende gale utspill? Hva nå med hele det republikanske partiet?

Og hva med de sosiale mediegigantene, som har latt Trump ha fritt spillerom med sine elleville ytringer — og slikt sett gitt han en åpen kanal til å forlede det amerikanske folk? Onsdag kveld ble han utestengt, filmsnutten der han oppfordrer folk til å gå hjem ble fjernet. Men det var for seint.

Heldigvis tapte Trump-mobben kampen. Kongressen gjenopptok sitt møte, og Joe Biden er formelt godkjent som neste president. Det er lyspunktet på en svart dag for USA.

Minileder: Lissepasning!

Kristine Haugen fra Lavangen IF er foreslått som nytt medlem i forbundsstyret i Norges Fotballforbund.

Fra tribunen roper vi bare: Heia Kristine!