Viktige stikk for historiebøkene

Dette er slett ikke over, selv om vaksineprogrammet nå dundrer og går

Folkebladet på lederplass, torsdag 7. januar 2021

FØRST: Her setter Cecilie Halsnes den første vaksinen i Senja kommune. Judith Sollied (98) fikk æren av å være først ut.  Foto: Lars Olav Rege

leder

Tirsdag fikk Judith (98) på Stonglandseidet og Gunnhild (82) i Målselv koronavaksine som to av de første i landsdelen. Det var stikk for historiebøkene, stikk som gir håp om at vi ser begynnelsen på slutten av koronahelvete. All ære til Senja og Målselv for å være lynraske med å få igangsatt vaksineprogrammet — med håp om at den andre kommunene i regionen kommer raskt etter og tempoet holdes oppe.

For samtidig med de gode nyheter om igangsatt vaksinering, renner det inn dårlig nytt fra helsemyndighetene og regjeringen. Helseminister Bent Høie oppsummerte de store bekymringene i tre punkter på onsdagens pressekonferanse: Usikkerheten rundt muterte virus, manglende oversikt over situasjonen i Norge fordi færre har testet seg i jula — og erfaringene fra andre land med økt smitte og portforbud.

Noen har tydeligvis også tatt juleferie fra håndvask, èn-meteren og sosial omgang — for i går kom flere meldinger om store utbrudd ulike steder i landet, blant annet fra utesteder i Harstad der 17 festdeltakere nå har testet positivt.

Kan det samme skje her? Selvsagt, og det må vi være forberedt på. Selv om smittetrykket er desidert størst i byer som Oslo, Bergen og spesielt Trondheim de siste dagene, ser vi at også små bygdesamfunn kan rammes tungt. Det er tilfeldighetene som rår, og eneste medisin er åpenbart å følge smittereglene myndighetene har prentet inn siden 12. mars i fjor til punkt og prikke.

Nå får vi feste vår lit til at vaksineringen går som planlagt, med mål om at alle voksne i Norge er vaksinert innen sommeren. Det vil i så fall være en stor seier for både forskningen, legemiddelprodusentene, myndighetene — og ikke minst befolkningen.

Selv om det popper opp noe kritikk mot tempoet i vaksineringen i Norge, blant annet sammenlignet med Israel og Storbritannia, synes forklaringene fra både helseministeren og Folkehelseinstituttet å være fornuftige: Norge har fulgt prosedyrene nøye for godkjenning av vaksiner, og har valgt å være på den sikre siden slik at alle som har fått det første stikket i overarmen kan være hundre prosent trygg på at også det andre blir satt etter planen.

Selv om smittetrykket i vår region har vært lavt — 86 personer er registrert smittet i «våre» syv kommuner siden mars i fjor — har vi lojalt og uten store protester fulgt oppfordringene og innstrammingene fra regjeringen. Det har vært lurt, og det vil være lurt også i fortsettelsen. Også dersom det skulle komme til et portforbud, som regjeringen nå skal utrede. For dette er slett ikke over, selv om vaksineprogrammet nå dundrer og går for fullt.

Minileder: Glade lakser

Norge eksporterte sjømat for 106 milliarder kroner i 2020, den nest høyeste summen som noensinne er registrert.

Næringa holder seg stødig flytende til tross for korona.