Viktig å foreta julehandelen lokalt

KONKURSRAS: Frykten er stor for et ras av konkurser i sårbare næringer lokalt. 

«Handle lokalt» er nærmest blitt en landsomfattende aksjon

Folkebladet på lederplass tirsdag 17. november
leder

Vi står ved inngangen til den mest spennende julehandelen noensinne. Aldri før har vel butikkeiere og ansatte gått den viktigste måneden mer spent i møte. Og det er neppe den gode kilinga i magen de kjenner på. Frykten for konkursras i sårbare næringer som reiselivet og lokale småbutikker er stor — og helt klart reell. 2021 blir et krevende år.

Spørsmålet er hvor mange som kommer ut av 2020 med tilværelsen i behold, og utsikter for fortsatt liv i 2021. Hva gjør koronaen med kundenes lyst til fysisk handling i butikk? Spørsmålet er mest sannsynlig ikke om, men hvor inderlig mye forretningene går tilbake i forhold til desember og julehandlen 2019.

Det er å håpe at innbyggerne i Midt-Troms gjør så mye av handelen de kan lokalt. Og julehandelen som nå stor for døra blir helt avgjørende. Smittesituasjonen i regionen er foreløpig lav og under kontroll. Holder man avstand og god håndhygiene, er det tryggere å handle lokalt enn å eksempelvis dra til Tromsø til de store kjøpesentrene. Stadig flere lokale butikker tilbyr i tillegg hjemlevering, noe som trygger handytterligere.

Alternativet er selvsagt internett. Der er nokså sikkert prisene noe lavere på mange type varer. Dessverre bruker mange som handler på nett de lokale butikkene som «prøverom». Det er en utidig «business», som helt åpenbart skader det lokale næringsliv.

Derfor: Ved å handle lokalt er du med på å sikre at det fortsatt finnes butikker med godt utvalg i ditt nærmiljø. Og aller viktigst — du er med og sikrer at det er lys i de lokale butikkene også i januar neste år. Og i de krevende månedene etterpå.

Det samme gjelder selvsagt også andre næringer det er viktig å slutte opp om lokalt. «Handle lokalt» er nærmest blitt en landsomfattende aksjon. Og det er åpenbart viktig og riktig fokus. Bare slik kan viktige tilbud og arbeidsplasser i distrikts-Norge eksistere og leve videre under koronapandemien, og være sikret et videre liv når det en gang er over.

En av næringene som sliter tungt, og trolig vil gjøre det også neste år, er den lokale reiselivsnæringa. I går kom nyheten om at en av de største aktørene, Hamn i Senja, kutter i servicetilbudet fram til midten av januar. Det forteller mye om hvilke utfordringer aktørene står midt oppe i nå, i det som under normale omstendigheter er en travel og innbringende vintersesong.

Også denne lokale næringa bør vi tenke på — når vi planlegger kommende ferieopplevelser.

Minileder: Striskjorte

«Hvetebrødsdagene er over» skriver Senja Arbeiderparti i et leserinnlegg om Senja-økonomien-

Ja, hvetebrødet er byttet ut med striskjorte og havrelefse.