«Vaksine-håp — og avlys alt som er mulig»

MINIleder

BLI HJEMME: Vi tar denne dugnaden for dem og for de i helsevenesenet som helst skulle brukt tida på andre ting enn å teste festgale nordmenn. Dette er egentlig den mest enkle og greie dugnaden du er invitert til: Bare bli hjemme, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Ole Berg-Rusten

Dette er egentlig den mest enkle og greie dugnaden du er invitert til

leder

Kan ikke folk gjøre som ellers når det er snakk om dugnad, bare holde seg hjemme? Denne lille humorlinja har florert på sosiale medier de siste dagene, og er selvsagt myntet mot dugnadsbønnen fra myndighetene. Men det er en viktig kjerne av sannhet i humoren, for nå bør vi utsette og avlyse alt som er mulig — og i størst mulig grad holde oss hjemme.

Samtidig som årets beste nyhet ble kjent — at en vaksine med 90 prosent mulig effekt er utviklet — kom nye oppfordringer fra myndighetene om å bidra i den nasjonale dugnaden, slik at vi unngår en fullstendig nedstenging av samfunnet.

Vi klamrer oss til håpet om at smitten går ned og at bølge to lar seg slå tilbake, så snart som mulig. Men trolig må vi finne oss i strengere restriksjoner, at vi må holde oss mest mulig hjemme med familien — og innse tilbakeslaget:

Ting så nemlig ikke så verst ut. Idretten begynte å øyne håp om å få entre banene for fullt, kulturlivet så scenelyset i enden av tunnelen og næringslivet hørte lyden av pipende bankterminaler i det fjerne.

Dessverre var det noen som tok festen litt for langt — alt for tidlig. Unge og voksne som ikke klarte å holde igjen, men som i iver og kåtskap etter samvær bare måtte bryte alle smitteråd. Og nå betaler resten av samfunnet prisen.

Ungdommene har forhåpentligvis lært. I alle fall tyder signalene fra duknakkede videregående elever med vattpinner langt inn i nesegangen på at de nå forstår alvoret i det de — og mange andre, har gjort. Nå går faktisk elever i videregående skole i bresjen for å stenge skolene en periode for å få kontroll. Slik viser ungdommen vei i kampen mot smitten.

Det er lite sannsynlig at særlig mange av de unge blir alvorlig syke. De aller fleste med covid-19 i kroppen blir ikke det. Men det er ikke først og fremst for ungdommen vi gjør denne dugnaden. Det er for alle de som ikke er ungdommelig udødelig. For de som er i risikogruppene.

Vi tar denne dugnaden for dem og for de i helsevenesenet som helst skulle brukt tida på andre ting enn å teste festgale nordmenn. Dette er egentlig den mest enkle og greie dugnaden du er invitert til: Bare bli hjemme!

Minileder

Pengedryss

Regjeringen foreslår å bevilge 7,3 milliarder ekstra koronakroner til kommunene. Midt-Troms-kommunene får 27 millioner av potten, og Senja kommune får alene 12 millioner kroner.

Midt i budsjettprosessen i Senja kan vi slå fast: Det trengs!