«Større alvor — ny dugnadsinnsats»

JUL: Det er alvor, og vi må ta grep nå for å få ei god julefeiring, sa Bent Høie mandag. 

leder


Dugnad ligger i ryggmargen hos mange nordmenn, men det er også mange som skygger banen så fort ordet kommer opp. I de fleste dugnader er det «helt greit» at ikke alle deltar, men i den dugnaden som må nå pågår i hele verden, er det deltakerplikt. Hvis ikke alle bidrar kan det bli ei tøff førjulstid og ei krevende julefeiring — også i vår region.

I Midt-Troms var vi lenge forskånet for store utbrudd, men de siste dagene har lokalsamfunnet fått kjenne på den frykten som mange, i hele verden, har kjent på i månedsvis siden februar. Utbruddet i Setermoen Leir var dramatisk, men situasjonen synes nå å være under kontroll.

Likevel har vår region, de syv kommunene Folkebladet dekker, på få uker i høst gått fra ca. 30 smittede, til 73 tilfeller som var registrert mandag. Helsevesenets ansatte har gjort en viktig jobb med å teste og drive smittesporing, og de fortjener en stor applaus.

Det samme gjør alle de som de siste dagene har bidratt med informasjon som har gjort smittesporingsarbeidet mulig å gjennomføre. Når koronasmitten kommer til en person nær deg, så gjør den kollektive dugnaden det mye enklere for smittesporerne å raskt få oversikt og kontroll over situasjonen.

Regjeringens anbefalinger om antall nærkontakter, avstand til de rundt deg og grenser for hvor mange som kan møtes, er ikke laget for å være kjip, men for å begrense spredning av smitte — og gjøre det enklere og raskere å spore den. Anbefalingen som kom forrige uke var at alle de nærmeste ukene, i størst mulig grad, holder seg hjemme og begrenser sosial kontakt med andre mennesker. Det er dugnaden som gjelder nå.

Det er ikke enkelt, men skal vi lykkes i å stoppe den pågående eskaleringen i koronasmitten, så må alle, absolutt alle, være med på denne dugnaden. De som har vært med på dugnad vet hva som skjer når bare noen få deltar; Jobben tar lengre tid og det må flere enn èn dugnad til for at jobben skal bli gjort.

Helseminister Bent Høie (H) satte ord på dramatikken under mandagens pressekonferanse, og understreket viktigheten av at alle tar et dugnadstak nå. Høie pekte på at Norge er på samme sted nå som Belgia var for syv uker siden, da smitten i landet for alvor skjøt fart. Belgia har de siste 14 dagene registrert 1.600 smittede pr. 100.000 innbyggere. - 160 mennesker dør hver neste dag. Sykehusene er nær kollaps. Leger og sykepleiere blir bedt om å gå på jobb selv om de er smittet. Alt dette har skjedd på syv uker, sa Høie mandag.

Det er dit vi ikke må komme. Og det er nå vi må handle. Vi må følge smittevernreglene til punkt og prikke, og vi må avlyse og utsette alt som kan være forbundet med risiko. Bare slik kan vi få ei god jul.

Minileder

Tidenes taper

Donald Trump har tapt både valget og anseelse.

Det eneste han har vunnet er prisen for tidenes dårligste taper.