Tøff jobb for Biden

SEIER: USAs 46. president, Joseph Robinette Biden Jr.  Foto: AP Photo/Andrew Harnik

leder

En valgvinner med et budskap om å forsone, forene og lytte til hverandre må jo være det et splittet og herjet USA trengte. Joe Bidens ord om å være en president også for dem som ikke stemte på ham er nye toner fra Det hvite hus, etter fire år med Donald Trump. Det var en statsmann, og ikke en narsissist, som holdt sin seierstale til det amerikanske folk i helgen – en tale som samtidig gir uvurderlig viktige signaler til omverdenen. Som utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) diplomatisk har påpekt, har Norge alltid tilpasset seg den til enhver tid sittende president, med et godt tosidig forhold mellom våre to land. Men for Europa er det unektelig en fordel med en president som ikke omtaler EU i fiendtlige vendinger og stadig skaper sikkerhetspolitisk usikkerhet.

Verdens fortsatt mektigste nasjon vil igjen bygge sin utenrikspolitikk på et forutsigbart og forpliktende internasjonalt samarbeid. Men at den kommende presidenten får en tøff jobb, er bare fornavnet. Jobb nummer én blir den pandemien hvor USA ble ett av verdens hardest rammede land, under en president mer opptatt av gjenvalg enn av koronatiltak. Biden kan fort gis skylden for det økonomiske tilbakeslaget som vil bli stadig mer merkbart.

Hvor langt vil forsoningsbudskapet rekke overfor Kongressen, der republikanerne vil kunne påføre presidenten store problemer med å få gjennomført sin politikk? Her må Biden balansere mellom kompromisser til høyre og konsesjoner til venstresiden i sitt eget parti. Da er det en fordel å ha levd et langt liv i politikken, fremfor å komme trampende inn med big business og realityshow som erfaringsbakgrunn. Men generelt sett er det nok en fordel å nå toppen noe tidligere i livsløpet.

Det gjenstår å se når eller om Trump lar seg overtale til å innse nederlaget, etter en fase med illsint tvitring, sønner som erklærer total krig og en kanonade av svakt begrunnede søksmål. Mange vil mene at valget var en avstemning for eller mot Trump, mer enn å være en bred begeistringsbølge for utfordreren. Men USAs 46. president har fått et klart votum i et valg med historisk høy deltagelse og følgelig et sterkt mandat til sin tøffe jobb. Dermed kan det også noteres en seier for det amerikanske demokratiet.

Minileder: Ut på langtur

Reistadløpet neste år kan bli arrangert over ei hel uke, skriver Folkebladet.

Husk å ta med matpakke og varm kakao. Og telt, kanskje?