«Reiselivet trenger pengestøtte raskt»

HASTER: Reiselivsnæringa trenger «nødhjelp» fra staten — og det haster. 

leder

Den gode nyheten er at regjeringen viderefører støtteordningen til reiselivet ut året. Den dårlige er at pengene ikke kommer på konto før på nyåret. Flere reiselivsaktører frykter at det kan være alt for seint, og at konkurser kan være et faktum før støttebeløpet er på plass. Det må være mulig å framskynde prosessene og passere de byråkratiske hindringer mye raskere. Her handler det om være eller ikke være for mange aktører, også i vår region.

Under regjeringens pressekonferanse tirsdag slapp næringsminister Iselin Nybø nyheten om at støtteordningen, som opprinnelig gikk ut i august, skal forlenges ut året, Målet er å hindre at ellers levedyktige reiselivsbedrifter går konkurs, å trygge arbeidsplasser og gi næringen tid til å tilpasse seg situasjonen.

Det er gull verdt for næringen, og blant annet på den store reiselivskonferansen i Tromsø denne uka ble det fra flere aktører uttrykt lettelse. Men det er en stor hake ved det hele: Utbetalingene vil skje som en engangsutbetaling i 2021. Det kan være for seint, ikke minst for små og sårbare aktører som nå opplever at ordrebøkene som vanligvis er fulle med utenlandske turister, er tomme i uker og måneder framover. Samtidig som løpende utgifter løper like fort som før.

- Det er som å sende ungen sin ut i vinterkulda og si at jakka får du i januar, skriver Åsunn Lyngedal, Arbeiderpartiets reiselivspolitiske talsperson, i et leserinnlegg i Folkebladet i dag. Hun frykter, akkurat som næringa selv, at mange nå kan miste jobbene sine og bedrifter kan gå konkurs, fordi hjelpen kommer altfor sent og ikke blir tilgjengelig før neste år. — Dette er en urettferdig behandling av ei viktig framtidsnæring. Og det skaper stor usikkerhet for mange mennesker som har jobber innen reiselivet landet rundt, er Lyngedal presise observasjon.

Svært mange aktører i reiselivet har tapt store beløp siden Norge stengte ned 12. mars. Utenlandske turister har i all hovedsak uteblitt, og etter en liten opptur i sommer der norske turister fylte opp rom, restauranter og aktiviteter, er reiselivet nå på lavgir. Og vintersesongen ser bokstavelig talt mørk ut.

Derfor er en støtteordning helt fundamentalt viktig for svært mange av aktørene. Men saksbehandling, vurdering av støtte og utbetaling kan ikke ta månedsvis. Det må kunne gå raskere med slik «nødhjelp» — så får heller myndighetene i samarbeid med næringa lage en mer langsiktig plan for få opp igjen aktivitetene når pandemien en gang er over.

Reiselivet i Norge har alle mulige forutsetninger for å komme på beina igjen når ting normaliserer seg. Vi har tilbud som gjør at turistene kan oppsøke attraktive og lite befolkede områder, langt fra storbyene og ut i naturen. Men da må vi også ha ei oppegående næring som kan betjene dem.

Minileder

Fyll og myter

Politiets tilstandsanalyse viser at folk i Finnmark, Troms og Nordland kjører mest i fylla i Norge.

Noen myter gjør statistikkene det umulig å bli kvitt.